Letnja škola "Sveti Sava" u godini punoletstva

Osamnaestu godinu zaredom letnja škola "Sveti Sava" organizuje kreativan boravak u otadžbini dece i mladih iz rasejanja, uzrasta od 7 do 18 godina. Ove godine, u periodu od 3. do 12. avgusta, deca će biti gosti Beograda gde će kroz učenje i druženje upoznavati običaje i kulturu svog naroda.

Osnovni cilj letnje škole "Sveti Sava" je da deca i mladi iz dijaspore dobiju priliku da u Srbiji uče srpski jezik i ćirilicu, upoznaju običaje i kulturu svog naroda družeći se sa vršnjacima iz matice.

Ove godine je kao grad domaćin izabran Beograd kako bi deca iz dijaspore upoznale i duh moderne srpske prestonice.

Program letnje škole tokom prepodneva predviđa časove srpskog jezika, književnosti i kreativnosti a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susrete sa znamenitim ličnostima srpske kulture - književnicima, glumcima, slikarima. Rad na časovima i radionicama je osmišljen da podstiče radoznalost dece i razvija njihovu ljubav prema srpskom jeziku.

Za decu su organizovani izleti do obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja. Planiran je obilazak manastira Pokajnice, Koporina, Radovanjskog luga, Aranđelovca i Topole i obilazak Avale i tornja.

Tradicija letnje škole "Sveti Sava" je da počinje i završava se priredbom. Priredbu dobrodošlice pripremaju deca iz Beograda, a završnu priredbu sva deca zajedno, gde glume, pevaju i recituju na srpskom jeziku.

Program rada Letnje škole "Sveti Sava" ostvaruje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke i Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar