Srbija na Londonskom festivalu arhitekture

Na Londonskom festivalu arhitekture koji počinje sledeće sedmice, Srbiju će predstavljati Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna(BDW). Jelovac je pozvan da predstavi beogradski kreativni festival kao najbolji srpski brend na međunarodnom panelu, pored najpoznatijih predstavnika svetskih bijenala arhitekture i festivala.

Jovan Jelovac je izabran zahvaljujući kvalitetu Beogradske nedelje dizajna koja je osmi put zaredom održana prve nedelje juna, a čija je konferencija pod nazivom "Inovacija na kvadrat" ocenjena kao "jedna od najuzbudljivijih na svetu".

Organizatorima Londonskog festivala arhitekture je bilo posebno zanimljivo kako je Beogradska nedelja dizajna postala jedno od ključnih mesta za susrete vodećih stvaralaca u svetskom godišnjem kalendaru u zemlji koja ne prepoznaje kreativne industrije ni kao statističku kategoriju i koliko je festival u stanju da menja svoje okruženje, navodi se u saopštenju.

O uticajima, motivaciji i bitnim pitanjima koja se tiču arhitekture i organizacije festivala, dizajnu i arhitektonskoj kulturi pored Jelovca govoriće i Šumi Bose, urednik britanskog "Blueprint" magazina, Ben Evans, jedan od osnivača i direktor Dizajn festivala u Londonu, Beatris Galile, selektor arhitektonskog trijenala u Lisabonu, Hege Maria Erikson, direktor arhitektonskog trijenala u Oslu i Dejan Suđić, direktor Dizajn muzeja u Londonu.

Londonski festival arhitekture je prvobitno pokrenut kao bijenale 2004. godine, a danas pretenduje da postane najvažniji godišnji arhitektonski događaj. 

broj komentara 0 pošalji komentar