Čitaj mi!

Počelo digitalno emitovanje

Uključivanjem DVB-T2 predajnika na Avali zvanično je JP "Emisiona tehnika i veze" pustilo u rad Inicijalnu DVB-T2 mrežu. Ovim, probnim emitovanjem, prema tvrdnjama JP ETV pokriveno je oko 40 odsto stanovništva. Prema ranijim najavama Uprave za Digitalnu agendu, koja rukovodi procesom digitalizacije u saradnji sa JP ETV, Republičkom agencijom za elektronske komunikacije (RATEL), Republičkom radiodifuznom agencijom (RRA) i emiterima, konačni prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa odvijaće se po zonama počev od prvog kvartala 2013. godine.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković na Avalskom tornju pustio je danas u rad Inicijalnu mrežu za testiranje emitovanja digitalnog TV signala. Puštanjem u rad DVB-T2 predajnika na Avali danas je zvanično počela faza poslednjih priprema za prelazak na digitalno emitovanje programa.

Digitalno emitovanje televizijskog programa kroz mrežu zemaljskih predajnika nesumnjivo je veliki korak napred koji će imati važan uticaj na sam karakter ovog medija. Može se slobodno reći da je to najznačajnija promena još od vremena uvođenja televizije u boji. Mogućnost mnogostrukog povećanja broja televizijskih programa koji se mogu emitovati, potencijalno osetne uštede električne energije, pa time i novca, na predajnim tačkama, otvaranje vrata novim interaktivnim servisima i intenzivnoj dvosmernoj komunikaciji sa gledalištem, samo su neki od novih dometa digitalne televizije.

Tokom 2011. godine, JP ETV izgradilo je mrežu od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajnik i time su se stekli uslovi za početak digitalnog emitovanja u Srbiji. Najveći deo opreme za formiranje mreže obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva RS.

Marković je istakao da je Srbija iz predpristupnih fondova EU dobila 137 miliona evra, od čega je 10,5 miliona evra izdvojeno za poslove pripreme digitalizacije i prelaska na digitalni signal za potrebe građana Srbije. 

Od 21. marta 2012. Srbija će se pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje TV programa, jer će toga dana biti puštena u rad mreža digitalnih predajnika i time zvanično započeti prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika, navodi se u saopštenju JP ETV povodom početka rada inicijalne mreže.

Usvojeni standard za emitovanje u Srbiji je DVB-T2, trenutno najmoderniji i najefikasniji. Prema odluci RRA, u inicijalnoj mreži biće emitovano 10 programa u standardnoj i jedan TV program u visokoj HD rezoluciji. Dok se ne ugasi analogni predajnik sa 15 emisionih lokacija, istovremeno će se emitovati analogni i digitalni program.

Emisione lokacije i kanali inicijalne mreže su:

1. Avala 27. UHF9. Užice-Zabučje 57. UHF

2. Niš Gorica 21. UHF

10. Loznica-Gučevo 27. UHF
3. Subotica 47. UHF 11. Novi Pazar-Šutenovac 64. UHF
4. Kruševac Goč 26. UHF 12. Valjevo-Pećina 42. UHF
5. Vršac 54. UHF13. Raška-Gradac 47. UHF
6. Ovčar 64.UHF 
7. Priboj Bić 66. UHF14. Košutnjak 27. UHF
8. Crveni Čot 31. UHF15. Stojčino Brdo 27. UHF

Prema odluci RRA u inicijalnoj mreži biće emitovano 10 programa u standardnoj i jedan TV program u visokoj HD rezoluciji.

Dok se ne isključi analogni predajnik sa 15 emisionih lokacija, istovremeno će se emitovati analogni i digitalni program. Međunarodna obaveza je da se proces digitalizacije završi do juna 2015. godine.

broj komentara 32 pošalji komentar
(utorak, 26. maj 2015, 14:50) - J [neregistrovani]

Problem :P

Ja imam STB-202 bear ali nemam rts digital i rts HD??

(utorak, 07. apr 2015, 14:07) - perazdera [neregistrovani]

jacina signala rts 1 na pojedinim mjestima crne gore

postovanje interesujeme dal sada moze da se prima digitalni signal rts 1,2 i drugih tv kanala u pojedinim mjestima crne gore gde je moglo anagolnim i koliko je jaci i dal postoje medjugranicna ometanja hvala unapred na odgovorima

(nedelja, 21. dec 2014, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

ček' malo

znači li ovo sve da lcd televizori stari po godinu dana i mlađi sa dvb-t prijemnikom ne mogu raditi bez dodatne opreme?? mora dvb-t2??

(ponedeljak, 13. okt 2014, 15:45) - anonymous [neregistrovani]

slobodan

Imamlcd tv a gledam tv. Preko IPTV kako da gledam pojedine prograu HD rezoluciji.
Iz Pirota sam, pozdrav.


(petak, 01. feb 2013, 22:25) - S2 [neregistrovani]

Predajnik Subotica

Digitalni prijem sa ovog predajnika odlicno radi, samo su kratki prekidi u emitovanju previse cesti. Uz to, nemaju svi emitovani signali jednak tonski nivo, a na RTS HD sliku "razvlaci" na 16:9 stalno, a ne samo kada je to potrebno. Kod nasih komsija taj sistem odlicno funkcionise i televizor sam menja format slike po stvarnoj potrebi. Steta sto ne rade svi teletekst servisi na svim nasim kanalima.

(utorak, 17. apr 2012, 00:09) - neuki [neregistrovani]

/

Kad vec spominjete digitaliju , zasto gospodo niste pustili i radijske digitalne kanale u sklopu televizija , to je standardna opcija koja ide u sklopu televizije kao na satelitskoj...
sa sadasnjim aac audio kodiranjem se trosi 64 kbs za jedan radijski kanal , ne oduzima vam znatno prostor na transponderu...
bar da slusamo kvalitetno radio kroz dvb-t2 dok ne krene sa radim i t dab+
pogotovu sto radio beograd ima jako velike potencijale za specijalnonamenske kanale

(subota, 31. mar 2012, 08:29) - Vlajko [neregistrovani]

Bravo Djuro

Mogli bi u ovom prelaznom periodu da puste i onaj stari dvb-t signal pa da možemo i mi smrtnici da gledamo televiziju !!

(petak, 30. mar 2012, 17:09) - Kovin [neregistrovani]

Hd tv

Da, razumem sada. Ipak, ja mislim da nije to problem (jer ako je to Srbija ni za 10 godina nece gledati hd sliku), jer taj signal sada hvataju oni koji su okolina bg-a, a uskoro se nadam da ce i svi hvatati taj signal, kao sto je i pre bilo..

(petak, 30. mar 2012, 12:34) - Pera [neregistrovani]

Sacekaj

Na jesen ce Total menjati sve SD risivere za HD risivere, nadam se da ce HD Risiveri imati DVB T2 tjuner!!!

(četvrtak, 29. mar 2012, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

DVB

Kovin...
I ja imam tv sa ugradjenim digitalnim tjunerom,ali kako tvoj tako i moj tv podrzava DVB-T standard(koji je bio u upotrebi dok je trajala probna digitalizacija) sada ti treba tv sa DVB-T2 tjunerom,ali kao sto rekoh nema ga jos uvek kod nas na trzistu...