Da smetnje manje smetaju

Za usluge deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama na lokalnom nivou, Evropska unija je obezbedila tri miliona evra. Cilj je da deca žive sa svojim roditeljima, a da im budu dostupne sve usluge koje im olakšavaju život.

Evropska unija obezbedila je tri miliona evra za razvoj usluga deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama na lokalnom nivou. Na konkurs, koji je otvoren 10. novembra i traje do četvrtog marta, mogu da konkurišu grupacije od najmanje četiri opštine.

Cilj je da deca žive sa svojim roditeljima, a da im budu dostupne sve usluge koje im olakšavaju život i obezbeđuje uslove za dobar rast i razvoj.

Samo nešto više od 1.100 mališana sa smetnjama u razvoju ima mogućnost da organizovano, korisno i kreativno provodi vreme u dnevnim boravcima, a ima ih oko 45 hiljada širom Srbije.

Ostali su upućeni isključivo na svoje roditelje, često bez podrške društva. Cilj projekta je da se takva situacija promeni.

Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, smatra da će to u velikoj meri pomoći opštinama koje su imale ove vrste usluga, ali nisu imale para da ih održe.

Ministar dodaje da će projekat pomoći i uspostavljanju ovih usluga u onim opštinama gde to nije bilo moguće zbog ekonomske krize.

Osim dnevnih boravaka i stanovanja uz podršku, razvijaće se dve nove usluge - pomoć i nega u kući i predah usluga za decu i njihove roditelje.

Judita Rajhenberg, direktorka Kancelarije UNICEF-a u Beogradu, kaže da to znači da je dete sa smetnjama u razvoju prihvaćeno u svojoj zajednici, da može da pohađa vrtić, školu, druži se sa vršnjacima, a ide na spavanje sa svojom braćom i sestrama i uz maminu i tatinu priču za laku noć.

Evropska unija, koja u ovaj projekat ulaže 3 miliona evra, do sada je za pomoć najosetljivijim kategorijama stanovništva izdvojila oko 9,5 miliona evra.

Cilj socijalne politike EU jeste da se za decu, posebno onu sa smetnjama u razvoju, isključenu iz društva i decu koja žive u siromaštvu obezbede sva prava za normalan život, kaže Adrijano Martins, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji.

Za realizaciju pojedinačnih projekata dobijaće se između 200 i 400 hiljada evra, a opštine će učestvovati sa 10 odsto vrednosti projekta.

broj komentara 0 pošalji komentar