Нови албум Дејана Цукића

„Зрелије, озбиљније и боље него раније" - овако свој нови музички материјал, у пар речи, описује Дејан Цукић. Назив албума је „Улица без бројева“ а стваралачки га карактерише епитет „бендовског албума“.

Дејан Цукић: „Моја генерација музичара, која је имала срећу да се развија у "златно доба" музичке индустрије мало се тешко прилагођава променама. Ја сам то покушавао читаве деценије, а онда ми је мој најстарији пријатељ и сарадник Драган Митрић, клавијатуриста Спорог Ритма, рекао: "Хајде да радимо албум као некада, то је нама природан начин." Схватио сам да је у праву и тако смо се упутили у "Улицу без бројева". Драган је аутор највећег дела музике, ја сам се највише бавио текстовима. Пеђа Милановић, басиста, је продуцент албума, а гитариста Сафет Петровац и бубњар Слоба Јуришић такође су дали велики допринос. Уз све чланове групе Спори Ритам, помогли су нам још неки драги пријатељи. Више од свих, Никола Чутурило, који је написао текстове за две Драганове композиције, а у њима је одсвирао и деонице на гитари.

Мислим да ће људи већ на прво слушање препознати нашу и ауторску и извођачку зрелост. Волео бих да публика препозна и једну дискретну заједничку нит, која повезује све песме у својеврсну причу албума о нашем животу."

Своју музику није никада жанровски везивао, увек је истицао да су песме најважније а да су настајању ових, за нови албум, он и његов тим приступили онако како су то чинили на почетку каријере:

"Мислим да је то добар приступ и ка "старој" и "новој" публици јер примећујем да се свака генерација слушалаца најдубље везује за квалитетне песме, без обзира на стил. Ми се сада суочавамо са потпуно новом "армијом" љубитеља музике који су заволели (наше) песме а да нису ни знали ко их оригинално изводи. Чули су их на радију, у клубовима... После неких наступа у последње време најчешће чујем реченицу: "Нисам ни знао/ знала да су све ово ваше песме!?", поверава за сајт РТС- а Дејан Цукић.

На албуму „Улица без бројева" (ПГП РТС, 2019.) овековечена је и једна заборављена Бајагина песма, коју је он дао Цукићу пре него што су обојица постали чланови Инструктора, те давне 1984. године...

Цукић: "Драган Митрић је пронашао тај демо снимак из 1983. на једној прашњавој аудио касети...Одмах смо одлучили да морамо да је снимимо. Све песме на овом албуму су нове, у смислу да никада раније нису објављене али ето, има неких које су и нас саме вратиле у време од пре неколико деценија, када је све било другачије, па и начин писања песама..."

Промоција албума „Улица без бројева" Дејана Цукића и бенда „Спори ритам" биће уприличена почетком октобра у новоотвореном „РТС Клубу" у Београду а ЦД је већ у продаји.

Дејан Цукић, биографија

Већ као тинејџер био је посвећен музици, да би почетком осамдесетих, као фронтмен групе Булевар, осетио прве успехе у тадашњој Југославији. После два објављена албума „Булевар" престаје са радом и Дејан се 1984. укључује у стварање састава "Бајага и инструктори" који ће потом прерасти у највећу и најтиражнију атракцију југословенске сцене. На врхунцу популарности овог бенда, Дејан одлучује да крене сопственим путем.

Окружен екипом одличних музичара под називом "Спори ритам бенд", објављује серију запажених албума, праћених увек атрактивним концертима. Дејан Цукић представља једну од ретких поузданих институција наше нестабилне музичке сцене. Са песмама као што су "Ја бих да певам", "Странац у Београду", "Небо једино зна", "Летње кише", "Јулија" и многе друге, оставио је искреније сведочанство о једном времену и дубљи траг у подсвести слушалаца него читава продукција хитова за једнократну употребу који се заборављају у року од пар месеци.

Паралелно са каријером музичара, текла је и његова посвећеност писању о музици. Започео је као сарадник омладинског листа «Здраво» још 1979. године, а наставио у улози једног од уредника изузетно тиражног листа «Рок» и вечите «Хит стране» Политикиног Забавника. Дејан Цукић се посвећено бави и публицистиком као и превођењем са енглеског. Објавио је књиге «Музика је најбоља» (биографија Френка Запе), «The Rolling Stones - Упутство за употребу» и «45 обртаја - приче о песмама». Аутор је превода аутобиографија Ерика Клептона, Кита Ричардса, Билија Ајдола, Бруса Спрингстина, као и биографија Дејвида Боувија, Мика Џегера, састава Led Zeppelin, Depeche Mode, The Beatles и Pink Floyd.

У последње време одржао је низ запажених предавања о феномену рок музике, како у виду промоција објављених књига, тако и кроз едукативне радионице у средњим школама (Београд, Суботица) и на Економском факултету у Подгорици. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво