Читај ми!

Представа о патријарху Павлу гостује у Румунији

Позоришна представа "Бити човек - патријарх Павле међу људима и нељудима", у режији Милана Руса, после премијере у Будимпешти, наставља свој пут извођењем по градовима Србије и широм света, где живи српски народ. Повод за разговор са глумцем Александром Дунићем, који у представи игра новинара који разговара са патријархом Павлом, било је гостовање у Румунији.

Гостовање наших уметника и позоришних представа у иностранству често је повод за велику радост код наших људи који живе ван отаџбине.

Вест о таквом једном гостовању донео нам је наш глумац Александар Дунић. Он, заједно са својим колегом Миланом Малбашом наступа у Румунији са представом "Бити човек - патријарх Павле међу људима и нељудима", на позив тамошњег Савеза Срба.

"Радујем се овом одласку, а позив је уследио преко Будимпеште, зато што је представа Патријарх Павле - бити човек међу људима и нељудима, направљена у продукцији Српског позоришта у Будимпешти и мађарска Влада је дала новац за ту представу и ми смо им изузетно захвални и не пропуштамо прилику да се овако јавно захвалимо од срца што су препознали једну велику тему, једну велику личност која све нас толико дотиче и за коју смо емотивно и на дубоко људски начин везани", каже глумац Александар Дунић.

Текст за представу написао је Јован Јањић.

"Он је човек који важи за патријарховог неслужбеног биографа, јер је написао три књиге о патријарху Павлу и сада је у припреми четврта која ће ускоро изаћи. Он је много времена провео са патријархом. То је за нас, када смо одлучили да радимо представу, био најделикатнији део и најтежи део је био текст, јер смо хтели да текст буде аутентичан, веродостојан, да ми ништа не дописујемо и да увек имамо један ауторитет текста иза кога можемо да се заклонимо. Тим пре што смо хтели да тражимо благослов нашег патријарха Порфирија, и добили смо га", каже Дунић.

Нисмо могли да пропустимо прилику, а да нашег саговорника не питамо о недавно преминулом великану нашег глумишта, Милану Ланету Гутовићу, са којим је играо у чувеној серији "Бела лађа".

"Лане је био диван колега и диван човек. Ја, који га добро познајем, па чујем тај ехо који се око његовог имена може чути, а то је да је био тежак за сарадњу. Није био тежак за сарадњу, Лане је био једноставан човек, правдољубив, частан, поштен и био је човек који се држи договора. Оно што се људи договоре, желео је да се на сваки начин испоштује", описује колега колегу.

Представа "Бити човек-патријарх Павле међу људима и нељудима", у Србији је премијерно изведена у Јагодини, режирао ју је Милан Рус, директор Српског позоришта у Будимпешти.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара