Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гости у студију су председница Одбора за медије, информисање и веру ЗВО Вуковар, уједно и главна уредница и водитељка тв емисије „Хроника Славоније, Барање и западног Срема", Јадранка Јаћимовић-Иван и главни и одговорни уредник двонедељног листа „Извор" Славко Бубало. Реприза емисије у 02.07 и сутрадан, у уторак, у 13.15 на РТС Свет.

Оснивањем сопствених медија и производњом сопствених медијских садржаја српска мањина у Републици Хрватској покушава да надомести недостатак или слабу заинтересованост водећих медија у тој земљи да се позабаве стварним положајем Срба, да истражују њихове теме и њихове проблеме, али и да, пре свега, својим извештавањем о њиховим стварним потребама и интересима скрену пажњу надлежним државним институцијама Хрватске да се њима и позабаве.

У вечерашњој емисији упознаћемо се са неким од мањинских српских медија, у суседној Републици Хрватској (РХ), који већ годинама упорно опстају, поред финансијских и других потешкоћа, и континуирано извештавају грађане, не само Србе већ и све друге заинтересоване за свеукупна стварна дешавања у овој земљи. То су ТВ продукција Заједничког већа општина (ЗВО) Вуковар и лист „Извор" који такође има седиште у Вуковару, као и Радио Банска Коса са седиштем у Белом Манастиру, у области Барања.

Гости у нашој вечерашњој емисији су председница Одбора за медије, информисање и веру ЗВО Вуковар, уједно и главна уредница и водитељка тв емисије „Хроника Славоније, Барање и западног Срема", Јадранка Јаћимовић-Иван и главни и одговорни уредник двонедељног листа „Извор" Славко Бубало.

О великој важности ова три медија за Србе у Хрватској, како у самом процесу редовног информисања о свакодневним актуелностима из свих области живота и стваралаштва, а затим уједно и у њиховом промовисању српске културе и традиције, тако и у очувању српског језика и ћириличног писма, за емисију говори и председник ЗВО Вуковар Дејан Дракулић.

У емисији ће се представити и награђена новинарка ТВ продукције ЗВО Вуковар Васка Радуловић, из дописништва у Книну, која је, на недавном Фестивалу ауторског филма земаља Подунавског региона у Нишу, награђена специјалним признањем за репортажу о трагичној судбини Манастира Драговић, који је поред манастира Крка и Крупа један од највећих православних манастира у овом делу Хрватске, али на жалост већ дуго потопљеног у хидроакумулационом језеру Перуча, у Далмацији.

Емисија завршава са пригодним спотом, у помен на стогодишњицу од рођења великог српског писца, пре свега песника за децу, новинара и легендарног уредника Студија Б, Душка Радовића.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се