Читај ми!

Од Сурдулице до мистичне Аустралије

Представљамо Сашу Јанковића, нашег колегу новинара који више од једне деценије живи у Мелбурну. Недавно је бoравио у Србији, а са њим је разговарала Мирјана Раичевић Тасић.

Из родне Сурдулице отишао је давно. Више од 15 година живео је у Београду где је завршио међународне односе на Факултету политичких наука.

Определио се одмах за новинарство и почео да пише за многа српска издања. Одлука 2009. године да оде у свет, пресудила је у корист Аустралије.

"Аустралију нисмо случајно изабрали, некако сам увек волео ту земљу, за мене је увек била мистична, можда због те даљине. Имам доста рођака и пријатеља који тамо живе, тако да сам пуно знао о Аустралији пре него што сам се одлучио на тај корак. Моја тадашња девојка и садашња жена Јелена и ја смо провели неко време у Америци пре тога. Америка нам се није допала до краја из неких разлога и онда смо одлучили да се упутимо на сасвим други крај света", каже Саша.

Рад у Српском гласу обележио је његов почетак живота у Мелбурну. У том популарном и традиционалном листу срспке дијаспоре колумниста је годинама, а недавно је објављен и његов јубиларни, стоти текст.

"Имао сам среће да се тамо запослим, то је био мој први посао у Аустралији, и тада сам обављао функцију уредника за Аустралију неко време. Јако је битан Српски глас за дијаспору. Он је основан у време када је била потпуна блокада информација. Деведесетих година прошлог века и када Срби нису могли да дођу до правих вести које се дешавају у отаџбини. Тада је Српски глас одиграо кључну улогу и време је показало, недавно смо прославили јубилеј Српског гласа", каже Саша.

Гледаоци су га упамтили и по маратонским јављањима, односно укључењима са лица места у јануару ове године, непосредно пред почетак Аустралијан опена, поводом случаја Новак Ђоковић који је био у фокусу светског спортског информисања.

Како је бити у улози, чини ми се, јединог српског новинара који је извештавао у тој веома деликатној ситуацији?

"Било је јако напето, емотивно врло исцрпљујуће за њега, покушавао сам да на све начине будем професионалан, да задржим тај дух и да гледаоце обавештавам колико год је могуће неутралног угла. Али, било је то врло тешко, јер ту није било нимало спорта, све је то била политика, и као што знамо, неке друге ствари су се дешавале иза завесе. Међутим, ствари су се у међувремену промениле, и биће то брзо заборављено чим Новак поново подигне трофеј", каже Саша Јанковић за РТС.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара