Читај ми!

Кливленд - место добрих српских вибрација

Музички педагог Нада Мартиновић упознала нас је са бројном и активном српском заједницом из Кливленда у америчкој држави Охајо, која негује нашу културу и традицију на различите начине: од научних скупова до културних манифестација.

Нада Мартиновић, дипломирани музички педагог, магистратуру и докторске студије наставила је у Америци, где и данас живи. Кливленд у Охају, већ две и по деценије је место које је изабрала за живот, а српска заједница у том граду богатија је за још једног активног члана који се бори да се српско традиционално и културно наслеђе види широм Америке.

У Кливленду постоје две српске цркве, обе под истим називом - Свети Сава, у којима се учи српски језик, чланови српске заједнице активни су у неколико фолклорних и спортских друштава, а постоји и више хорова. Нада је оснивач дечјег хора "Свети Сава" који ове године слави две деценије рада а диригује и мушким хором „Косово".

У Кливленду, изграђеном на предивном језеру Ири, данас живи око 30000 Срба, а ту су од краја 19. века.

"Ту је народ који је 40, 50 година живео у Америци, свако из свог краја је нешто донео, па се трудио да то сачува и сад у том заједничком животу у Кливленду, у Америци, далеко од Србије то се све измешало са америчким обичајима, тако да је то било интересантно, ја сам то назвала субкултура, српска субкултура, за коју ми је требало времена да се навикнем. Наравно, дивно је што се свако трудио и што је пуно тога сачувано, ја сам се временом уклопила у све то и укључила активно у рад, у очувању и ширењу српске културе и традиције", каже Нада за РТС.

Нада је протеклих година била покретач и организатор бројних изложби и културних манифестација. Тесла је незаобилазна тема Надиних предавања, а активни је члан и представник Теслине научне фондације за Охајо.

"Врло често помињемо и говоримо о Тесли, сви су увек изненађени и разговор крене на тему фреквенција, вибрација и енергије и онда посматрамо музику са тог физичког аспекта. Наравно, тако се отварају нови видици и за неке нове конверзације...", објашњава Нада .

Недавно сте добили признање од Теслине научне фондације из Филаделфије?

"Сарађујем са ТНФ већ дуги низ година и представник сам за Охајо, а та награда је за мене заиста била велико изненађење, нисам је очекивала. Радимо на отварању Тесла клубова, у току је оснивање у Кливленду, па у Охају, а имамо и низ активности које су у припреми, па их не бих сада откривала, али радимо активно на томе", објашњава Нада.

Надина велика енергија и ентузијазам су непресушни. Заједно са истомишљеницима наставља да промовише нашу земљу широм света на најбољи начин.

"Било је много људи који су нам се нашли и који су нам помогли и ја сам бескрајно захвална за то, почев од наших људи, нашег свештеника, сада покојног оца Ђуре Мајерле који нас је дочекао на аеродрому и наравно, људе које нисам познавала, Американаца, који су се једноставно нашли ту да помогну. Оно што ми је остало у сећању је да сам увек хтела да узвратим, и одговор који сам најчешће добијала је ако желиш да ми узвратиш, само учини добро дело даље, дакле, помози и ти некоме..ето, то је заиста нешто са чим нисам имала прилике да се овде сусретнем, а што ми се јако допада", каже Нада.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво