Читај ми!

Теслини изуми први пут пред француском публиком

Музеј Николе Тесле из Београда 2019. године конципирао је интересантну путујућу изложбу, како би се на занимљив начин подсетили на лик и дело нашег великог научника. Овог лета изложба је представљена и у Културном центру Србије у Паризу.

Никола Тесла и буђење визије из града светлости ка светској слави. Из фундуса Музеја Николе Тесле прати причу о животу и раду српског научника.

Посебан аспект посвећен је, наравно, везама које је одржавао са Француском, али у склопу његове комплетне животне приче. Са каквом идејом је ова изложба постављена питамо кустоскињу музеја.

"Желели смо да прикажемо што више занимљивих детаља који би просечној публици привукли пажњу, да би се заинтересовали даље за живот и рад Николе Тесле. То нам је била суштина. Можда смо негде жртвовали и склонили неке информације које су биле важне за његов рад, на уштрб неких занимљивих анегдота које би неко лако запамтио и повезао са Теслом", каже кустоскиња Музеја Ивана Ћирић.

Колико је име Николе Тесле битно као бренд за боље лице Србије у свету?

"Мислим од суштинске важности. Имамо пуно успешних научника и у садашњости и кроз историју, али име Николе Тесле се издваја годинама које одзвања свима...многима је мистичан, недокучив, а заправо он је један од нас. Морамо тако да га доживимо, али треба прво да га упознамо да би могли са њим да се поистоветимо и мислим да је он име које може да инспирише како научнике, тако и уметнике, млађе генерације, старије генерације, да можемо да се угледамо на његову радну етику, већ и на његове животне одлуке, на морал који он кроз свој рад провлачи...да све што је радио, иако је радио са многим богатим људима који нису увек били добронамерни, остао је чист и није дозволио да се његов образ, част и порекло укаљају и доведу у питање", каже Ивана Ћирић.

Посебну пажњу овој изврсној изложби, која се прати као добар филм, дали су и легендарни Теслини изуми, који су се први пут нашли пред француском публиком. За разлику од неких других, ова изложб аје имала и свог водича који је Николу Теслу публици дочарао на најбољи могући начин. Још један од доказа да се ради о прворазредном догађају.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво