Читај ми!

Љуба Манасијевић - три децније стваралаштва

Један од најпознатијих појаца српске духовне православне музике - Љубомир Манасијевић слави 3 деценије рада.

Појац православних духовних песама Љубомир Љуба Манасијевић је од 1990. године, почев од це де-а Востани Сербие до данас, објавио 6 це де-а и две књиге, а после две године, због ковида, управо ове године слави 3 деценије стваралаштва.

Нешто Вас вуче Косову и Метохији?

"Јесте, моја прва песма се звала Небо је високо Србијо и била прихваћена од тима који је радио ту изложбу Косово - први праг Србије Милић од Мачве и ја сам је отворио том песмом. Потом смо чекали Видовдан, 27. на 28, бдели смо, и просто смо се пренели у средњи век...Грачаница је била испуњена светом који је дошао, свеће су биле упаљене, на хиљаде њих, тако да ја тај доживљај носим и то сам преточио у песму Са Косова зора свиће Грачаница сва у сјају и тако је настала песма Ој Косово, Косово", каже познати појац.

За своје музичко духовно стваралаштво Љуба Манасијевић је више пута награђиван, а занимљиво је да су његове књиге и компакт дискови освећени Немањићима.

"Це де под називом Изнад истока и запада је настала 1997. године, а књига 2000. године и посвећени су Немањићима и средњем веку. У њој се налази 11 тема, музичких и историјских, почевши од Хиландара, са песмом која носи симболичан назив Изнад истока и запада, што је једна мисија владике Николаја, па се наставља преко Светог Саве, краља Уроша и Јелене Анжујске, цара Душана све до војводе Пријезде...један историјски ток", каже Манасијевић.