Читај ми!

Гусле - где сви ћуте, оне говоре

"Где сви ћуте, оне говоре", назив је изложбе београдског Етнографског музеја у Парохијском дому у Љубљани која траје до 26. јуна.

120 предмета из Збирке народних музичких инструмената је део изложбе која представља део музичке традиције српског народа с балканског простора.

"Етнографски музеј излаже други пут у Парохијском дому, први пут смо били почетком ове године са изложбом ћилима, а сада смо иабрали музички инструмент. Хтели смо да пред Видовдан буду музички инструменти и да буду гусле...гусле, Видовдан, епска традиција, то је оно што повезује парохијски дом и многа културно-уметничка српска друштва која постоје у Словенији. Сви предмети које смо донели су оригинали и они су из збирке Етнографског музеја, који постоји 120 година. Прикупљали су пре 120 година, наши претходници, кустоси са целокупног етничког простора", каже Тијана Чолак-Антић Поповић, директор Етнографског музеја.

На изложби су представљене гусле и свирале, али и богатство и разноликост ових инструмената у начину израде, извођењу и форми.

Гусле као митски инструмент српског народа и преносиоци универзалних и моралних порука у неодвојивој епској симбиози: песма, гуслар и гусле. Други део изложбе су свирале с простора некадашње Југославије.

"Активности ће се наставити током целог месеца и данас нам је заиста посебна част што смо имали прилике да присуствујемо отварању изложбе "Где сви ћуте, оне говоре" Етнографског музеја у Београду, коју је отворила потпредседница Владе Републике Србије, министарка Културе и информисања Маја Гојковић у присуству нове словеначке министарке културе и цео месец јун ће бити испуњен различитим изложбама, промоцијама књига, концертима и представљањем савремене културе Србије Словенцима", каже Зорана Влатковић, амбасадор Републике Србије у Словенији.

"Започели смо значајану манифестацију српске културе у јуну месецу и која неће обухватати само Љубљану, него још неколико градова у Словенији и важно је да ћемо на овај начин после дужи низ година представити нашу културу публици у Словенији, али и свим заинтересованим људима који воле етнографију, позориште, музику, биће и ревија српског филма", рекла је Маја Гојковић, министарка културе Републике Србије. 

У току изложбе ће бити организоване гусларске вечери уз наступе гуслара из двадесетак гусларских удружења која постоје, живе и раде у Словенији.

Аутор изложбе је Мирослав Митровић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво