Читај ми!

Сусрети Козарчана у Београду

Ојкача се пева и на Козари и у Поткозарју. Ој Козаро, чуло се на прошлонедељним 44. сусретима Козарчана у Београду, када је обележен и тужан јубилеј - 80 година од Козарачке битке, када су у борбама погинули многи, а у збегу страдале десетине хиљада српске нејачи.

На 44. сусретима Удружења Козарчана у Београду присуствовало је више начелника општина градова, а почасно место је имао изасланик председнице Републике Српске Млађан Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Београду, док је сусрет отворио поздравним говором Раде Карајлић.

Овим сусретом не гледамо само у прошлост већ и у будућност.

"Тако је, само у будућност, али прошлост не заборављамо, а будућност је у младима, као што сте могли да видите", каже Раде Карајлић, председник ИО Удружења Козарчана у Београду.

Домаћин ових необично живописних и вредних сусрета, на којима је обележен и јубилеј, 80 година страдалничке епопеје на Козари, био је Никола Јањетовић, начелник Општине Костајница, која је награђена и Златном значком, а ко је ибрик, симбол сусрета, симболично уручио следећем домаћину сусрета, начелнику Новог Града.

"Оно што је циљ и мој и свих нас, да се ова традиција настави што даље, да ми Козарчани где год се налазили окупљамо, поштујемо нашу традицију и наше обичаје и пружамо подршку једни другима", каже Никола Јањетовић, начелник Општине Костајница.

"Вјерујем да имамо шта показати, као један озбиљан регион, као један део Републике Српске у којима има велики број становника и регион који ће сигурно бити ослонац свим нашим људима без обзира где се налази... ми смо у 20. веку имали нон стоп трагедије, једна од најгорих је та офанзива везана за Козару...кад се погледа са војничког аспекта, наше јединице су се бориле против вишеструког окупатора, али оно што је најтрагичније у свему томе је да су невини цивили страдалаи, жене, дјеца, старци, а што никада није процесуирано, а чини ми се ни довољно објашњено и описано", каже Мирослав Дрљача, начелник Општине Нови Град.

Иначе, песнику Рајку Срдићу је капетанску капу уручио капетан бојног брода Смиљан Ружић.

На крају се све окупано песмом и одличним вођењем програма Мише Ћирића улило у традиционално Козарачко коло.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара