Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Често кажемо како смо народ богате традиције. Временом, под многим утицајима, изазовима, највише недаћама, нешто се од тога изгубило, али оно што смо сачували, сачувало је и нас. Гости у студију Игор Матијаш, Светлана Спајић и Тијана Станковић. Реприза емисије у 02.52 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

На вредност традиције указује и манифестација Сијело Тромеђе, која ће се овог јула по 26. пут, али не заредом, одржати као и до сада у месту Стрмица код Книна, тамо где се спајају Лика, Босна и Далмација. Прича о Стрмици слична је свим причама тог краја. Некада живописно место са скоро две хиљаде становника, данас је скоро пусто насељено тек малобројнима, углавном старима. Иако протерани са својих вековних огњишта, Срби нису заборавили свој крај, своје корене, те место поново разведри када се окупе на Сијелу Тромеђе. Баш онако како се чува традиција-са оца на сина, од предака за потомке. Наши гости биће организатор Сијела Тромеђе Игор Матијаш, и једна од најбољих представница наше, пре свега музичке традиције у свету - Светлана Спајић.

Кроз песму Закошена зелена ливада, Светлана Спајић и Тијана Станковић откриће нам лепоту ојкаче.

Ој Козаро, чуло се на прошлонедељним 44. сусретима Козарчана у Београду, када је обележен и тужан јубилеј-80 година од Козарачке битке, када су у борбама погинули многи, а у збегу страдале десетине хиљада српске нејачи. Сусрете је забележио Владан Ракић.

Недавно је у Помазу код Сентандреје постављена биста српског и светског научника, једног од највећих-Николе Тесле. Срби из овог дела Мађарске поносни су на то што је Тесла у неколико наврата боравио у Помазу, и жеља им је да и будуће генерације то памте. А шта је Теслу везивало за Помаз, сазнаћемо у причи Диане Ђурић Кондић, уреднице РТВ Варош из Будимпеште.

Из Помаза идемо у Будимпешту, где је као производ заједничке сарадње српских и мађарских уметника изведена играчка представа Соколова песма ансамбла Коло. Нешто ново, другачије, можемо рећи неочекивано, изузетно вредно пажње, јер све што као основ има традицију, лако се гради ка нечем савременом и будућем.

Уредници Нада Вукелић и Тања Адамовић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво