Читај ми!

Ђурић: Боримо се за другачију слику о Србији

Амбасадор Републике Србије у САД-у, Марко Ђурић говорио је о актуелним догађајима у Вашингтону, у центру светске дипломатије, али и о дружењу са српском заједницом у Чикагу, на концерту највеће звезде са ових простора, Здравка Чолића.

Како Вам се допао концерт?

"Нестварно лепо вече са Чолом, једном од ујединитеља наших људи где год да се налазе и легенда која ће у понедељак прославити 71. рођендан, невероватна је његова енергија коју преноси на све људе и драго ми је да сам ту.

Након једне интензивне недеље која је била обележена озбиљним састанцима и у Белој кући, са људима из Стејт дипартмента, догађајима које смо ми организовали и на које смо ишли, ово је најбољи начин да се човек и релаксира и дружи...овде у Чикагу се човек осећа као у Србији, у Вашингтону наша заједница није тако бројна, а на овом концерту је само 1800 људи", каже Ђурић.

Шта је актуелно у Вашингтону? Осећају ли се у дипломатским односима у Вашингтону дешавања у Европи ?

"Наравно, веома интензивни разговори у граду у којем живи 35000 дипломата из целог света. Не постоји земља која није представљена у Вашингтону и светска преламања се дешавају на том терену, тако да се ми трудимо не само да се информишемо, већ и у нашем домену радимо на унапређењу позиција Србије у јако осетљивом времену. Не би било претрано упутно, нарочито на оваквом догађају да превише говорим о детаљима разговора које готово свакодневно водимо, али желим да грађани Србије знају да заиста неуморно радимо на томе да унапредимо позицију Србије овде и радимо оно што деценијама нисмо радили, а то је лобирамо, а да америчком политичком естаблишменту, сенаторима, конгресменима, државним званичницима приближимо разлоге економске, политичке за позицију Србије каква данас јесте и да искористимо простор који постоји за унапређење наших односа."

Да ли је позиција Србије и даље добра, а и углед и имиџ?

" Знате шта, постоји један број људи за које је слика о нама још увек замрзнута у деведесетима. Ми се сваког дана боримо за промену те слике, а када људе упознамо са чињеницом да је захваљујући реформама које је председник Вучић започео и спроводио од 2013,14. године, Србија од неколико година уназад прва по привредном расту, у дигитализацији међу првим у земљама у региону, по привлачењу страних инвестиција прва, онда аргументима и чињеницама показујемо како се мења парадигма српске политике и заиста је добро користити сваку прилику за разговор...и када је пријатан али и мање пријатан обавезује. Обавезује да не робујемо предрасудама и унапред увреженим концептима и ми се боримо за другачију слику о Србији, постојано, постепено..не само ја, то су читави тимови наши који на томе озбољно раде и у консултацији са многим нашим умним људима.

Трудимо се да и да овде у нашој заједници створимо атмосферу, да према људима који постају наши пријатељи, у Конгресу, у Сенату и многим другим местима, да покажемо ону врсту пажње коју показује јеврејска, грчка, јерменска и друге успешне и добро организоване заједнице."

У контакту сте са председником Вучићем, да ли пита за наше људе који живе у Америци када се чујете?

"Наравно, председник зна да је читав наш народ једно недељиво биће и нарочито у 21. веку, који је век миграција, ми постепено као нација учимо да одржавамо и нашу културу и идентитет и везе на даљину и за све нас велике наде у будућност леже и у нашим исељеницима где желимо да поновимо успехе које су постигле неке земље, попут Пољске, које су успеле да ангажују милионе својих сународника са стране и да повећају економску стабилност у својој земљи, јер то је оно што ми желимо.

Ми желимо да се и знање и капитал који се овде граде, прелију и у једној већој мери и у Србију. И на томе морамо много да радимо, јер са много ниске тачке полазимо, да се не лажемо, али сваки пут од хиљаду миља почиње првим корацима, а ми смо овде у последњих годину и по, две заиста озбиљно започели. Велики поздрав нашим гледаоцима са овог дивног места у Чикагу", рекао је амбасадор Ђурић.

А шта поручити онима који овог лета планирају да оду 7у Србију...уживаће и у новим ауто путевима, брже стизати до дестинација...?

"Заиста желим да нам свима који живимо изван Србије, овог лета Србија буде ближе него икада. Треба да будемо у тешком времену са нашим људима, више него икада да свој долар, евро, шта год, потошимо у нашој земљи, са нашим људима којима то пуно значи, али и да видимо своје најмилије, своје породице, да те везе негујемо, јер друге отаџбине, где год живели, у суштини немамо", каже Ђурић.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара