Читај ми!

Допунска школа за најмлађе у Калазу

У Калазу, недалеко од Будимпеште, чланови српске самоуправе, за најмлађе становнике су покренули, једном недељно, наставу на српском језику.

"Још 2020. године потражили су нас родитељи са идејом да ли може да се покрене час српског језика, бар недељно једанпут и покренули смо то у новембру 2020. али због пандемије, само што смо почели, морали смо већ да завршимо. 2021. године Српска самоуправа у Калазу обновила је бившу српску исповедну школу и од октобра месеца, почели смо са учитељицом Весном Зечев да поново држимо часове српског језика за наше малишане. То су углавном деца из мешаног брака...или родитељи слабо говоре српски језик или уопште не говоре и зато деца нису имала могућности да код куће науче српски језик. И то је био циљ Самоуправе, да деца ако заволе српски језик, да могу да се упишу у нашу школу у Будимпешти", каже Катица Мирковић, председница Српске народоносне самоуправе.

"Када су се створиле добре просторије за рад, ми смо покренули часове српског који се одвијају једном недељно, договорили смо се да то буде средом, јер тако родитељима највише одговара...деца су углавном из Калаза, имамо и два дечака из Помаза, тако да су се и они прикључили часовима", каже учитељица Весна Зечев.