Читај ми!

Ко се боји стреса још?

Др Зорица Сарах Митић, иако у пензији, веома је активна у областима у којима се усавршавала. Једна је од оних који су се после живота негде далеко вратили у домовину и преносе своја знања стечена широм света...

Докторка Зорица Сарах Митић је специјалиста анестезије и реанимације. Магистрирала је и докторирала на психосоматици, на Интердисциплинарном институту Универзитета у Београду.

Са ћеркама је отишла у Норвешку 1999. године и радила у Универзитетској болници у Ослу, највећем европском центру за рак. Тамо се посветила психосоматици и трауматерапији и завршила интернационалне студије у Данској, Сједињеним Америчким Државама и Бразилу.

Како Ви данас да објасните некоме да буде стабилан, да верује у боље сутра, после две године живота у некој врсти грча и са још једним моментом, а то је ситуација у Украјини?

"Ја бих све људе подсетила да смо ми били и од 1990. до 1999. у грчу, па смо га преживели. Значи, ми као народ имамо капацитет да изађемо из свега тога и да издржимо све то. Има пуно повратника из иностранства које ја сада срећем у пензији. Имам другарицу која се вратила из Швајцарске после 50 година рада, колегиница ми је и њен син има тамо приватну болницу, а она је остала у Србији и зато што каже да Србијa боље функционише током короне, него у Швајцарској. Ми заиста у себи имамо тај генетски код и ту способност да се сналазимо где се други не сналазе, и не бих волела да све гледамо црно, да ће нас све сломити и да немамо снаге да све издржимо. Имамо! И не могу да кажем да нам се нешто не дешава, кад нам се дешава, али када се дешава, морамо да верујемо да можемо да издржимо и да ћемо издржати...и да ћемо увек наћи начина да се снађемо како да изађемо из тога. Природа је дала многе механизме да се ми ослободимо од тога.

Методе којима се ја бавим за ослобађање од траума су управо методе које подржавају наше природне способности да се опоравимо, да се опустимо после једне напетости. Ја се, као што знате, бавим методом Trauma Releasing Exercises, где се бавимо ослобађањем од стреса и класичне напетости у организму, а терапеути се могу бавити и ослобађањем од траума.

Ове методе подржавају наше природне способности да се опустимо. Ви сви добро знате да када се много изнервирате, почнете да се тресете...и ви мислите да то трешење је негативно, а оно је у ствари позитивно и опушта ваше тело.

Замислите кад напињете једну жицу, кад је затежете, она почне да вибрира, тако је и са нашим телом.

Наше тело има природну способност да се ресетује, да прође кроз једну фазу стреса и напетости и да се ослободи. Ту методу сам увела у Србију и сад нас има 14 који смо квалификовани да се бавимо овом методом, десет сам сертификовала, а ја идем даље и радим даље. Кренућу у обуку са нашом војском што ми је велика радост јер сам ја војни лекар, специјализирала сам на ВМА и срце ми тамо лежи, тако да крећемо са обуком 40 психолога", каже др Митић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво