Читај ми!

Павле Ковачевић: Изабрао сам другачији живот

Павле Ковачевић, композитор и продуцент, са породицом се преселио из Париза у село Костур код Пирота. Прича нам да Француска у коју је отишао пре три деценије, одавно не постоји...

Пандемија вас је подстакла да се заправо, преиспитате, и Вас и Ваш живот и живот Ваше породице, јесам ли у праву?

"Апсолутно. Пре тога смо били у том западном свету и систему у коме је стално - ради, ради, ради...У Паризу људи кажу: метро, посао, спавање - то је свакодневни живот тамо.
Овде сам четири месеца...од када сам дошао, објашњавам свима вама да Париз, Француска, где сам ја отишао пре 32 године одавно не постоји више. Тај западни свет се распада, не могу другачије да кажем...мерим речи, распада се. Тај капитализам у који сам отишао, а нисам ни комуниста ни социјалиста, је сасвим другачији...данас је само грабеж, само неки људи се обогаћују, а популација масовно осиромашује.

Пре ове кризе, у Француској, званично, по њиховим стандардима је било 11 милиона сиромашних...Сад су јавили, да за њихов стандард, да би се живело нормално треба 2000 евра, а минималац је 1100, то већ даје неку слику...и рекли су да 35 милиона Француза живи испод тог новог стандарда, а то је више од 50 посто Француза.

Ја живим у фином крају Париза, а доживео сам да видим на вестима и када сам се прошетао, преко колилометар реда је био где су стајали напољу студенти, да кажемо будућност једне земље, и чекали топли оброк који је коштао 1 евро. Је ли то светска метропола, прелепи град у који сањамо да идемо? Ја сам осетљив на те ствари.

А морам да кажем један клише који говоримо стално: не расту тамо паре на дрвету, паре се веома тешко зараде, веома тешко...ја сам радио у свом фаху, нисам бројао сате, али некад недељама нисам виђао рођену децу, кад дођем кући они већ спавају, а ујутру одем пре него што се пробуде...не знам, можда је тако морало, али за мене то није живот, тако да сам сада изабрао нешто друго...Могу то себи да дозволим, а и да не могу, дозволио бих, јер то је прави живот", каже Павле.

Емисију Србија на вези - портрети: Павле Ковачевић погледајте овде.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво