Читај ми!

Одржана десета конференција у част Николе Тесле

У организацији Теслине научне фондације из Филаделфије, сада већ традиционално, одржава се годишња меморијална конференција која окупља чланове те непрофитне организације и друге поштоваоце Теслиног лика и дела.

На овогодишњој десетој меморијалној конференцији у част Николе Тесле, због још увек актуелне пандемије, није био присутан очекивани број учесника.

Скуп је отворио Радомир Илић, први секретар Амбасаде Републике Србије у Америци. За почасног директора фондације постављен је Алекс Игњатовић Пертини на предлог генералног директора Ешли Несвик због пројекта имплементације Тесле и Теслиних достигнућа у америчким школама.

Учесници конференције, као и сваке године, евоцирали су успомену на великог научника, подсетили на његово бесмртно дело и изложили своје презентације о значају и примени Теслиних научних открића данас. У том контексту, чланови фондације Роберт Свејн и Хери Оун представили су начин на који конструишу експонате чудесних открића нашег научника, попут Теслиног јајета или обртног магнетног поља.

Демонстрирали су како их једноставношћу поступка и коришћењем посебних материјала прилагођавају дечјим схватањима.

Чувена Тесла креативна игрица била је изложена неколико дана у холу Њујоркера, што је веома привлачило пажњу гостију хотела.

Учесници су изнели и више занимљивих предлога који се односе на промоцију лика и дела Николе Тесле, што је набитнија карактеристика унапређења рада Фондације.

У завршници, обративши се учесницима, Никола Лончар, председник ТНФ са седиштем у Филаделфији, изнео је иницијативу да се у Брајант парку у Њујорку постави скулптура Николе Тесле како седи на клупи и храни голубове. За овај атрактивни предлог већ постоје скице вајара Здравка Јоксимовића, али се чека одобрење.

Никола Лончар се захвалио учесницима конференције и гостима, изражавајући задовољство што је достојанствени меморијални скуп Тесли у част, ипак ове године одржан иако готово у немогућим околностима.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се