Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Са Србима у региону, од предака за потомке, за понос и сећање!

"Чувари историје, од Кајмакчалана до Битоља" назив је монографије чији су подаци употпунили не само историјске, већ и Војни архив наше земље. Ауторка Љиљана Танасијевић провела је седам година на терену који је некада био поприште славних битака из балканских и Првог светског рата. На широком простору Мариова у Северној Македонији прикупљени су подаци са 59 српских гробаља, откривени затрпани споменици, пописана лична имена јунака, како би потомци могли да их пронађу. Како је то рађено, под којим околностима и условима, као и о подацима који се могу пронаћи у монографији, разговараћемо са Љиљаном Танасијевић која је била и конзул у Амбасади Србије у Северној Македонији.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и овога пута позива избегле Србе из Федрације Босне и Херцеговине да у оквиру пројекта Усклађивања земљишних књига, пријаве своју имовину, како би једног дана могли да је користе и њихови потомци.

Попут Србије и Република Српска одлучна је да помогне свој народ који живи у околним земљама и расејању. Председница Републике Српске, Жељка Цвијановић недавно је боравила у Мађарској и искористила прилику и за сусрет са члановима српске заједнице у тој земљи, а новчану помоћ у износу 25 000 еура уручила је српској школи "Никола Тесла" у Будимпешти.

Прошле недеље, у Херцег Новом је отворена изложба о чувеном, можда најпознатијем Србину с краја седамнаестог и почетка осамнаестог века, родом из Херцеговине, грофу Сави Владиславићу. Био је политичар, дипломата, трговац, полиглота, блиски сарадник руског цара Петра Великог, посредник у најзначајним догађајима тог времена између Русије, Кине и Турске. У свему томе увек је радио за добробит свог народа.

У румунском граду Текући одржан је пети по реду Међународни фестивал афоризама. На конкурсу, на коме је учествовало више стотина аутора из Румуније и иностранства, главна награда припала је нашем књижевнику Александру Чотрићу. Са њим је разговарала Тања Адамовић.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Дежурни новинар Тања Адамовић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара