Читај ми!

Кад контрабас свира Балкан џез

Контрабасиста Ненад Василић из Беча наступа широм света, предаје, аранжира и компонује...Овог пута у Београду представља своје најбоље нумере, на компилацији за ПГП, којом обележава две деценије рада.

Добродошао у Београд! Објасни нам шта се све желело са овом компилацијом, како у музичком, тако и у ширем смислу?

"Две идеје су мени биле битне. Једна је била да се повуче нека црта после 12 албума и да се направи нека скупина композиција које су се дешавале уназад. Друга жеља је да се то све повеже касније после изласка те компилације у Немачкој, да се то исто деси и у Србији, по могућству за ПГП РТС. Ја сам почео у Аустрији као студент на џез академији у Грацу и давних деведесетих ушао у тај џез свет. Дуго година ту није ни било помена о томе да бих ја могао да почнем да радим нешто ауторски. Радио сам пуно, али као контрабасиста.

Музички гледано, то је тај неки спој наше балканске музике са џезом, али на један софистицирани начин, без уплива некакве комерцијале или без скривене намере да се то прода или пласира лакше због тога шта је, него просто да се уђе у један процес и створи један правац који већ зову двадесет година балкан-џез", каже Василић за РТС.

Који свет боље реагује-српски, аустријски или на глобалном нивоу?

"Реакција је генерално добра зато што је намера бити у процесу, а не пласирати нешто што би забезекнуло свет", закључује Ненад Василић.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара