Читај ми!

Проф. Пешаковић: Верујем у нашу децу

Професорка економских наука у Сарасоти (Флорида) и гостујући професор широм света, ауторка 6 књига поезије и књиге путописа и једна од иницијаторки културолошког пројекта Београдски читач, професорка Гордана Пешаковић, недавно је посетила родни Београд. То је била прилика да, између осталог, чујемо и шта мисли о новим околностима у којима функционише светска економија.

"Налазимо се испред моста који на неки симболичан начин говори и о нашој мисији Београдског читача, која постоји од 2014. године. Та мисија је да спајамо људе целога света, посебно да спајамо нашу децу. Први "Читач" је угледао светлост дана у Београду, а онда смо захваљујући дивним људима у Америци, на Флориди имали прилику да отворимо Београдског читача и тамо", каже проф. Пешаковић за РТС.

Пандемија корона вируса погодила је цео свет, не само у оном здравственом смислу, већ и у економском. Која су искуства глобалне економије?

"Знате стару изреку "Увек ће богатоме бити боље", нажалост, јер и у тој кризи они могу да нађу неке начине, а сиромашноме ће бити много теже. Ова рецесија, произведена пандемијом, далеко је драматичнија од оне 2008. године. Ова је произвела драматичнији пад друштвеног бруто производа, јер су проценти незапослених били 30, 50, 60 посто, што говори о великом, великом паду".

Који је најбржи начин прилагођавања и хватања неког ритма који ће нас сигурно пратити у наредним годинама када је економија у питању?

"Ја морам да одам признање свим приватницима широм света, на њиховој агилности, издржљивости и посвећености својим пословима, али у ово време опстају они који су стварно спремни да уче стално, да се прилагођавају, који су спремни на промене, и прихватање новог...не кажем да је све што је ново боље, али сигурно да прихватамо ситуације у којима нам се задеси живот. Мој лични став, не везан само за привреднике, већ и све области људске делатности, је повезивање и размена са другим људима из целог света, јер увек можемо много више кад има различитих погледа, него када имамо само један начин на који гледамо ситуацију или проблем. А сваки проблем има најмање два, ако не и 15 начина на који може да се реши. Само треба да будемо отворенији, спремнији на стално, стално учење."

А шта би била Ваша порука за све нас ма где живели?

"Треба веровати у нашу децу", закључује проф. Пешаковић.

Са професорком Пешаковић разговарала је Сузана Гвозденовић Пузовић.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи