Читај ми!

Кампања за заштиту имовине Срба у БиХ

Директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, одржали су Конференцију за новинаре на којој је представљена заједничка кампања Србије и Републике Српске у циљу очувања имовине Срба из Федерације Босне и Херцеговине. Око 400 000 лица српске националности, као и њихови потомци, полажу право на својину у Федерацији.

Пројекат Светске банке, усклађивања земљишних књига на територији Босне и Херцеговине, у федералном делу довео је до несклада, јер велики број избеглих Срба из ентитета није био обавештен о томе. Пре свега они који живе у иностранству. Због тога постоји реална опасност да имовина Срба добије другог власника, о чему сведочи одређен број управо таквих случајева таквих. Како би се то спречило, Република Српска понудила је бесплатну правну помоћ.

„Канцеларије се налазе у Бијељини, Бањалуци, Источном Сарајеву, Зворнику и Мркоњићграду. Поред ових овлашћених канцеларија за пружање правне помоћи нашим сународницима који своју имовину имају у Федерацији, они се могу обратити свим канцеларијама којих имамо у скоро свим општинама Републике Српске", каже Млађен Цицовић.

Зарад боље информисаности о могућностима пријављивања имовине, за око 400. 000 избеглих Срба из Федерације, у помоћ је притекла и Србија и то како каже Гујон у пет корака: преко конзуларно-дипломатских представништава, наших удружења и организација у дијаспори, епархија, друштвених мрежа...

„И пети корак је оно што смо започели данас, то је конференција за медије, сарадња са медијима и из Србије и из наше дијаспоре. Треба знати да су српски медији слушани, читани, гледани не само у Србији већ и целом свету. Желим да се захвалим РТС-у који је направио спот који ће се емитовати 30 дана на Јавном сервису, јер РТС постаје најгледанији тв канал у дијаспори и на тај начин ћемо допрети до огромног броја људи", каже Гујон.

На територији федаралног Босне и Хецеговине, пре рата живело је више од пола милиона Срба. Данас их је десет пута мање. Према попису из 1991. године, у власништву су имали земљиште на нешто више од 30 одсто Федерације.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво