Читај ми!

Пут који води у живот - мото првог српског колеџа у Сиднеју

Под покровитељством Српске православне цркве, отварање српског колеџа у Сиднеју, један је од најзначајнијих догађаја у историји аустралијских Срба.

Визионарски пројекат СПЦ и свих аустралијских Срба коначно је отворио своје капије за будуће нараштаје Срба и нашу православну браћу у Сиднеју и околини.

Идеја о оснивању колеџа рођена је пре више од три деценије, а након свега што смо прошли као народ било је све мање оних који су веровали да ће колеџ једног дана и бити отворен.

Ипак, будућност припада само онима који у њу верују и баш тако је било овог пута. Симболично, на Дан Светог Саве, 27. јануара ове године, свечано је отворен први српски колеџ у Аустралији.

Овај колеџ који носи име великог српског просветитеља Светог Саве налази се у северозападном сиднејском предграђу Варовел, недалеко од Ливерпула, где живи највећи број наших исељеника.

На вратима колеџа сачекала нас је директорка школе госпођа Ана Николау. Ана је друга генерација православних Грка у Аустралији и наравно, као и сви Грци, све Србе доживљава као своју браћу. Започињемо одмах разговор, као да се знамо годинама, док Ана нестрпљиво жели да ми покаже унутрашњост колеџа.

Из разговора са директорком сазнао сам доста битних информација. Школа већ има 30 ученика у првом и другом разреду и двадесеторо деце у предшколском узрасту. Директорка је посебно поносна на грб колеџа Светог Саве и званичне дечје униформе које изгледају импресивно. Након пар минута улазимо и у просторију где деца уче српски језик. Читав један зид облепљен је Вуковом азбуком.

"Колеџ Свети Сава је званично акредитована школа у држави Нови Јужни Велс, где ученици поред регуларног аустралијског наставно-образовног програма, изучавају и српски језик, историју и културу, као и српску традиционалну музику и кухињу", каже директорка Николау.

"Мото наше школе је - Пут који води у живот. То су прве речи, прва фраза тзв. тропара, химне коју певамо Светоме Сави, као учитељ пута у живот. Икона коју видите на овом зиду, говори следеће: пустите децу да долазе к мени. То су речи Христове, из Јеванђеља. Са леве стране је Свети Сава, који држи макету колеџа, и приноси Христу макету колеџа, односно колеџ, а Христос благосиља", каже отац Раде Радан.

Колеџ Светог Саве у Сиднеју је највећи пројекат који је СПЦ и српска дијаспора у целини, покренула икада у својој историји.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара