Читај ми!

Србија на вези, РТС Свет, 20.50

Будите са Србијом на вези вечерас, очекује вас пуно занимљивих прича о нашим људима из расејања! Емисију можете гледати и на РТС2 у суботу, 12. јуна у 11.30.

Документарни филм "Изнад врха" редитељски је првенац Александра Јовића. Филм говори о Дејвиду Рајковићу, Американцу српског порекла, који већ 10 година планинари у знак сећања на свог трагично преминулог брата Закарија. Уз групу планинара који га прате, Дејвид је био део једног невероватног подухвата.

"Изнад врха" у наше биоскопе стиже на јесен. Иначе, редитељ Александар Јовић рођен је у Новом Саду, али је одрастао, школовао се и живи у америци. Надавно је боравио у Београду и то је била прилика да са њим поразговарамо о филму, животу у Синсинатију и Лос Анђелесу и плановима за будућност.

Њујорк је град у коме већ 5 година живи и ради наша уметница Емилија Гашић. Ова вишедтруко награшивана редитељка, директорка фотографије и фотографкиња, њујоршкој публици представила се изложбом "Између" којом је покушала да дочера свет између фантазије и стварности, сенке и светлости, села и града. О овој изложби, дугометражном филму "78 дана" на коме тренутно ради као и о сарадњи са уметницима из целог света, Емилија је говорила за нашу емисију.

Жикица Јовановић из Прокупља бави се снимањем краткометражних филмова који имају за циљ ширење грађанске културе, поштовање различитости, људских и мањинских права. У оквиру Филм клуба који је основао пре 10 година, окупља младе људе и волонтере, са којима је успео да укаже на важне друштвене проблеме, али и да побере многобројне награде на фестивалима широм света. Његов најновији филм "Покајник у покушају" прича је о младићу који је запао у криминално друштво и спас покушава да нађе у цркви. Филм је већ освојио више награда на фестивалима у Индији. Какав је пут од идеје до реализације једног овакваг пројекта и колико је снажна порука смештена у кратки филм, са аутором је разговарала Биљана Поповић.

Након више од годину дана паузе, прву јавну манифестацију у Удружењу књижњвника Србије обележио је свечани наступ песника, и то на Дан Ћирила и Методија. Тамо је био и наш колега Владан Ракић.

После тешког периода изазваног пандемијом корона вируса, ученици у Сједињеним Државама враћају се настави и свакодневним обавезама. У српско - америчкој школи у Милвокију, у савезној држави Висконсин, кажу да су добро пребродили овај период и да поред свега, уапешно приводе крају ову школску годину. Извештава Александар Жигић.

Уредници емисије: Тања Адамовић и Горан Маслар

Реализација: Ернестина Глигоријевић и Јасмина Јевтић

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво