Читај ми!

Све димензије Теслине личности у књизи "Никола Тесла духовни лик"

Тек објављена, спектакуларна монографија "Никола Тесла духовни лик" још увек није имала промоцију, али се увелико ради на њеној дистрибуцији у иностранство, тако да ће ускоро бити доступна и Србима у свету. Аутор књиге, свештеник презвитер др Оливер Суботић, говори за "Магазин Србија на вези".

 Која је порука Вашег дела и шта она треба да разјасни читаоцу?

"Идеја приликом писања ове књиге била је да се што је могуће реалније осветли лик Николе Тесле, не његов научни допринос који је итекако добро познат, већ Тесла као личност, у што је више могуће димензија. Оно што је идеја је да се на основу података и докумената који су аутентични, доступни, проверљиви, његови аспекти личности, пре свега религијски, филозофски погледи, животна етика, ставови о друштву, патриотизам, миротворство итд, разјасне и што детаљније опишу. Идеја књиге је, дакле, била да се уради систематизација све те грађе, да се обухвати оно што до сада није било обухваћено или није било довољно истражено и да се да допринос на овом пољу.

Сама књига се састоји из два дела. Први је историјског карактера, а други део књиге је синтетичког карактера, нека врста парадигме на основу тих података које смо проучили и представља поруку читаоцу, а то је да на основу живота Николе Тесле можемо много тога да применимо у нашем друштву и да побољшамо, не само наш живот, већ и однос према свету који нас окружује", каже свештеник презвитер др Оливер Суботић.

 Чини ми се да сте били веома опрезни када је реч о веродостојности извора који су Вам помогли да студиозно радите?

"Ми данас имамо велики проблем што је у оптицају огроман број фалсификата када је Тесла у питању. Постоји велики број измишљених интервјуа, чак постоје и фалсификоване фотографије и један део књиге сам посветио тој проблематици и трудио се да своје истраживање заснујем на документима који нису спорни. Користио сам пре свега архиву Музеја Николе Тесле, а Музеј је и суиздавач, рецензент књиге је др Бранимир Јовановић, један од највећих познавалаца лика и дела Николе Тесле на свету, а на крају сам навео све изворе које сам користио."

 Ово је прилика да сазнамо када ће књига бити доступна нашим сународницима у свету?

"Она ће већ у наредних месец дана бити доступна читаоцима у Србији. Рачунам да ће и у Америци и Аустралији у наредних неколико месеци макар један део тиража бити доступан. Тренутно се ради превод књиге на енглески језик. Према достадашњој динамици очекујемо да ће превод бити готов до краја године, тако да ће наредне године бити доступна у "западној" дијаспори", каже отац Суботић.

Од стране Научне теслине фондације из Филаделфије отац Суботић добитник је Теслине медаље, а за посебан однос према афирмисању лика и дела Николе Тесле и почасне скулптуре која носи симболичан назив "У слози је спас".

"Много је подела у нашем народу. Мислим да би по примеру превазилажења проблема који су Тесла и Пупин показали на примеру њиховог неслагања, по пружању руке један другоме, како су то учинили њих двојица, мислим да би српски народ требало да исто учини, какве год да су поделе претходно у њему биле. Не смемо себи дозволити да не учимо из историјских грешака. Заиста сматрам да је свенародно покајање и помирење пут ка преображају нашег народа, а као што сам у књизи навео, на самом њеном крају, Тесла и Пупин нам на један упечатљив начин показују како је то могуће учинити у пракси", каже за РТС свештеник презвитер др Оливер Суботић.

Са оцем Суботићем разговарала је Мирјана Раичевић Тасић. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво