Српски храмови на Петом континенту

Српски народ у Аустралији је још пре 70 година почео да организује црквени живот. Два прелепа српска манастира, изградио је наш народ на Петом континенту и оба посветио Светом Сави - Нови Каленић, надомак главног града Камбере, и манастир Св. Саве у Илајну, у близини Мелбурна.

Као и у давним временима када су оснивачи српске државе из династије Немањића подизали наше манастире, Жичу и Студеницу, како каже Александар Дероко, далеко од градске вреве, тако и данас наши људи у емиграцији, траже просторе где ће оставити трагове свог духовног наслеђа на једном далеком континенту.

Манастир Светог Саве Нови Каленић код Канбере је место окупљања нашег народа из региона, у коме се налази главни град Аустралије. Подигнут у природном амбијенту, недалеко од политичког и административног центра, овај манастир је место смирења, где посетиоци, Срби, други народи православне вере, Аустралијанци или туристи, могу пронаћи одмор, освежење и духовну утеху.

Манастир Светог Саве у Илајну, два сата вожње од Мелбурна, у Викторији је место окупљања Срба Викторије, који овде традиционално прослављају свој највећи празник. Манастир су подигли угледни чланови наше заједнице и задужбинари, брачни пар Милетић, док је у њему сахрањен и старешина манастира Хиландар на Светој Гори, који се приликом посете Аустралији ту упокојио Никанор Савић.

У дане окупљања, у Илајну се често нађе и више од 5000 посетилаца, који на литургију, такмичења фоклора и друге манифестације повезане са прославом Светог Саве одлазе у овај манастир.

"Ми смо благословени тиме што имамо велике две светиње, а уз њих имамо и два метоха. То су мањи манастири, али ова два већа манастира су активна, имамо монаштво...Моја велика жеља је да, уз пројекат колеџа, треба да порадимо и на монаштву, да манастири буду расадници духовности и места где наш народ може да дође и да нађе духовну утеху и снагу коју треба да обнови...често је уморан од свега што нас сналази у овом убрзаном животу", каже епископ Митрополије аустралско-новозеландске Силуан.


Манастири су куће љубави и молитве за живе и мртве, а монашко духовно јунаштво нас стално подсећа да се између себе волимо и да знамо да материјалне вредности нису вредности које нас чине ближим Богу и спасењу у овом пролазном животу. Иако хиљадама километара далеко од матице, српски народ у Аустралији добро зна, да је љубав према Богу и отаџбини једно те исто и не може се поделити. У нашим светињама, црквама и манастирима је ризница прошлости, а без ње се не може чувати будућност.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи