Читај ми!

Тајна доброг живота - мед, вино и маслине

"Ако желиш да си срећан читавог живота, живи негде у малом месту и гаји пчеле", изрека је пчелара, која ће нас одвести у Ђилог у Аустралији. У занимљивој причи, упознаћемо необичног домаћина, свештеника Момчила Вукшу, који се од малих ногу дружи са пчелама и добитник је више значајних признања за производњу меда.

"Ја сам наследио љубав према пчелама од мог покојног ђеда. Он је био велики пчелар, од његове деце нико, једини ја унук...45 година се бавим пчеларством...", каже отац Момчило.

И успешан је у томе, добитник је многих награда.

"Било је више награда још у старој Југославији, док сам живео у Далмацији. Прошле године сам послао мед у БиХ и Северну Македонију на такмичење и освојили смо две златне медаље, као најквалитетнији мед у Тузли међу 300 излагача. Ради се о чистом аустралијском меду, то је мешавина њихових цветова...", каже Вукша.

Колико меда препоручујете дневно?

"Једну кашику са црним раженим хлебом. Свима бих препоручио да се баве пчеларством. Још у Старом завету премудри Соломон учи људе онога времена и каже: Угледајте се на пчеле, она је творевина Божија. Сваки верујући човек по моделу пчелињег друштва може да види како је настао свет и како је то творевина Божија.

Сва медицина у свету почива на вину, маслиновом уљу и меду. То је тајна доброг живота... најбоља реклама је оно шта пчеле производе. Ја не производим ништа, само узмем од њих вишак", закључује отац Момчило Вукша.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи