Читај ми!

Значај допунских школа вишеструк

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, крајем прошле године био је у првој званичној посети Словенији. Том приликом је предао новоотвореним допунским школама српског језика 1550 уџбеника и комплета лектире за основну школу. Недавно је одржао онлајн час српског језика деци допунских школа у Словенији.

Ево шта Арно Гујон каже поводом значаја очувања српског језика и подршке допунским школама, а какав коментар на то има Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији.

"Често мислимо да је довољно, поготово за оне који живе у Србији, да ће нам деца говорити српски као и родитељи, али кад живите у иностранству знате колико је то тешко. Окружење игра огромну улогу. Језик који се говори у школи, са пријатељима, кад идете на фудбал или било које активности ван куће, па се у једном тренутку деси да деца причају са родитељима на туђем језику, односно на језику земље у којој живе. И родитељи и деца разумеју оба језика, тако да често имате ситуацију да родитељи питају на српском, а деца одговарају на словеначком или француском, немачком, енглеском и то је случај многих породица. И не треба да то осуђујемо, то је природан процес који се дешава.

Међутим, иако је природно, не значи да не треба да се боримо против тога јер то води до губитка језика, па и идентитета. Зато су допунске школе изузетно битне, јер омогућавају деци да се осећају лагодно на српском, и не само кад говоре о домаћим, кућним темама, већ и о књижевности, техничким темама...такође, те школе имају улогу да повежу децу, да вршњаци разговарају међусобно...онда се и осећате да припадате једном народу, осећате се пријатно и лагодно на том језику, а наравно и на туђем језику и то је највеће богатство, јер сте двојезични. И не само то, разумете и своју културу али и туђу културу. Тако се прави мост, и људи из друге генерације, који су сачували свој језик и културу су заиста богатство за државу Србију", каже Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Амбасадорка Зорана Влатковић истиче да је учење српског језика и културе пројекат око које се окупила целокупна српска заједница у Словенији, од Савеза Срба Словеније, преко бројних културно-уметничких друштава, великог броја појединаца.

"Организован је уз велику помоћ и подршку свештеника Српске православне цркве у Словенији и уз подршку две државе, Словеније, која је препознала значај учења матерњег језика кроз суфинансирање и Србије", каже Зорана Влатковић.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи