Читај ми!

Академија Свети Сава - прва српска основна школа у САД

У сусрет Светом Сави 27. јануара, када сва српска деца света славе школску славу, српском источнику посвећујемо причу Александра Жигића о Академији "Св. Сава" - првој српској основној школи са најдужом традицијом основног образовања српске деце у САД.

Академија Свети Сава, једина званична српско-америчка школа у Чикагу има веома успешну годину, и поред ситуације везане за корона вирус. Школа је попуњена до последњег места, а кажу да би на име простора могли да дуплирају број ђака.

Директорка школе Мишел Џанакос каже да је ово била тешка, али и добра година за школу. Настава се одвија уз присуство ђака, али је било недеља када је некима требао карантин, и морали су да ограниче број ђака. Интересовање за школу је велико јер се настава одвија уз лично присуство ученика и зато јер је двојезична. Важно је да деца воле школу, захваљујући наставницама које са љубављу приступају послу, а то су Мирјана Павићевић и Светлана Алексић које су у школи већ 20 година.

"Ово је велика љубав, пре свега. Не осећам га као посао, већ као место где ћу да идем и уживам са децом, која су сјајна, веома брзо уче на два језика. Ја радим са предшколцима и првим разредом. Њих учим српски језик, свет око нас, богатимо српски речник, учимо да читамо, пишемо, причамо, глумимо...", каже наставница Светлана Алексић.

"Предајем енглески језик, књижевност и граматику, историју и "government". Ту су петаци и један ђак из осмог разреда", каже Мирјана Павићевић.

За ђаке је интересантно што су сви у Академији Свети Сава у Чикагу у сличној ситуацији. Деца из српских породица, најчешће рођена у Америци, па самим тим већ на старту имају пуно тога заједничког.

Отац Добривоје Милуновић подсећа да ђаци ове школе одлично знају шта треба о српској православној вери и цркви.

"Неколико година предајем у Академији Свети Сава. Веронауку старијој деци, тако да је право задовољство радити са њима. Већина их је рођена у Америци, али имамо и неколико деце која су дошла из старог краја, а они се веома лако и лепо уклопе. Заинтересовани су веома за стицање знања из свих области, па и из области наше православне вере", каже отац Милуновић.

У школи спремају светосавске прославе, од којих ће једна бити одржана уз присуство деце, а остале преко интернета.

На имању српског православног храма у Чикагу надају се да ће ускоро почети радови на проширењу овдашњих школа, Академији Свети Сава и проширењу Српског културног центра, који би сигурно био значајан не само за Србе у Чикагу, већ и читаве Северне Америке.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара