Читај ми!

Чикаго спрема пакетиће за децу са КиМ

О својим земљацима на Космету редовно брине српска дијаспора у Америци. Пред наступајуће новогодишње празнике, у Чикагу је ових дана у току хуманитарна акција прикупљања пакетића за малишане из српских средина на Косову и Метохији.

У српском Саборном храму у Чикагу одржан је молитвени помен патријарху Иринеју.

Уз свештенике храма, специјални гост, био је и руски владика у Чикагу, Петар, који дирљиво прича о својим путовањима у Србију и сусретима са патријархом Иринејем. О томе нам говори и свештеник Добривоје Милуновић који је имао низ сусрета са Његовом Светошћу када је долазио у посете српској заједници у Америци.

"Као што је цео српски народ са тугом примио вест о уснућу Његове Светости Патријарха српског и Оца нашега Иринеја, тако је и српски народ овде у Чикагу и шире, у целој Америци, са великом тугом и жалошћу примио вест о упокојењу Његове Светости", каже отац Милуновић.

Сваки патријархов боравак био је значајан за све вернике, а највише за децу.

"Када је мој син, који сада има 13 година, а тада је имао 3,5 године, долази кући и каже да је видео Његову Светост, патријарха, који нас је и причестио", прича Жељко Ћурчић.

У Саборном храму се ових дана врши и акција прикупљања средстава за божићне пакете за српску децу на Косову и Метохији, у сарадњи са хуманитарном организацијом "Наши Срби" из Чикага.

"Више од 100 деце је добило поклоне прошле године у селу Батусе, код Косова Поља. Били су толико радосни када су чули да их се омладина из Чикага и Америке сетила", каже попадија Јелена Милуновић.

"Мишљења сам да би људи још више требали бити обавештени да би се још више активирали око оваквих акција. Наше мало, некима ће бити доста", каже Урош Каличанин, Чачанин који живи у Чикагу.

Организатори акције очекују да ће сакупљање помоћи у сарадњи са организацијом "Наши Срби" трајати до почетка децембра.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво