Читај ми!

Наши музички таленти у Карнеги холу

Ученици школе за музичке таленте из Ћуприје наступили су пре пандемије у њујоршком Карнеги холу. Био је то трећи пут за пет година да ђаци ове школе представљају своју земљу у Сједињеним Америчким Државама.

Композицију за гудачки квартет "Смрт и девојка" Франца Шуберта, ученици школе за музичке таленте из Ћуприје послали су као видео материјал.

То је било дозвољено пропозицијама како би се на Рондо јанг артист фестивалу у Њујорку такмичили музичари из целог света. Срђан, Елвис, Лука и Драгош освојили су прву награду у категорији Камерна музика до 18 година и позвани да наступе у чувеном Карнеги холу.

Због специфичне наставе и периодичног учења од куће, у школи је током нашег снимања био само Драгош Тамбурић, који у име екипе сабира утиске из Њујорка.

"Драго ми је што смо ми као група, тј. квартет успели да се представимо у најбољем светлу, као и професорку и школу као институцију. Поред концерта који смо одржали, обишли смо и Кип слободе, Централ парк, Емпајер стејт билдинг, а имали смо прилику да слушамо и Њујоршку филхармонију, што је јединствена прилика. То је био и најлепши поклон који сам могао да добијем за свој 18. рођендан, а памтићу га целог свог живота", каже Драгош.

За учешће на фестивалу ови млади музичари припремали су се врло предано. Уз наставницу камерне музике, често и ван оног што је прописано планом и програмом, Симонида Пешић била је са својим ђацима током наступа у Карнеги холу. Снимање и фотографисање тамо није дозвољено, а утисци су, каже, сјајни.

"Ја сам изузетно поносна на њих и мислим да су они изузетни представници своје генерације уопште, требало би да буду пример осталој деци која су у тим годинама. Наступ је био одличан, сви су били одушевљени, чак је наш конзул Олгица Влачић присуствовала концерту, похвалила ученике, најавила сарадњу...", каже Симонида.

Престижна сцена у Њујорку сан је скоро свих музичара. У школи у Ћуприји образују се гудачи који свирају на светским сценама. Ипак, и они се свакодневно суочавају са проблемима како да обезбеде новац за такмичења и путовања, па су и овај пут помогли и бројни донатори.

"Пред саму пандемију се десило да су наши ученици, а на основу резултата, стигли на такмичење у Њујорку, добили шансу да наступе у Карнеги холу и онда су уследили позиви и посете тих добрих људи, пре свега Павле Кавран, који је купио деци авионске карте, обезбедио смештај, па чак и карте за Њујоршку филхармонију, како би деца доживела тај град на прави начин. Јавили су се Це ха ер из Параћина, Верибел Параћин, госпођа Гордана Марковић из Ћуприје и једна госпођа из Зајечара, фармацеутске фирме, господин Перовић Миодраг...тако да смо им веома захвални", каже директорка Школе за музичке таленте Данијела Јовић.

Овим младим гудачима тек предстоји усавршавање и наступи, али у својим биографијама, они већ имају уписани наступ у чувеном Карнеги холу, где ће, како се надају, свирати још који пут.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи