Читај ми!

Вујадиновић: Појачати сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Нови председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије Милимир Вујадиновић поручио је да ће његови први кораци на челу овог значајног скупштинског тела да буду посвећени сталном јачању веза и сарадње са Србима изван матице Србије.

Већ наредних дана имаћемо консултације са Управом за дијаспору, Министарством спољних послова и, наравно, са Председником Републике и са Владом Србије како би смо видели који су то заједнички кораци које ћемо предузети у наредном периоду, изјавио је Вујадиновић и нагласио да ће Одбор свакако чувати и оно што је до сада све урађено, а то су та идентитетска питања, питања културе, образовања и свега другога важног за наше сународнике широм света.

Говорећи у емисији „Србија на вези - регион" Програма за дијаспору РТС-а Вујадиновић је позитивно оценио рад досадашњег састава Одбора у протеклом периоду истакавши да је он озбиљно препознат и кад се говори о простору бивше Југославије али и о дијаспори.

"Оно што је сигурно јесте да ћемо ми покушати да рад Одбора подигнемо на још један виши ниво, како бисмо и онима који ће доћи после нас поставили још један тежи задатак, тако да ствари ураде на још бољи начин", рекао је Вујадиновић додајући да ће то допринети очувању идентитета нашег народа изван Србије и његовог зближавања са матицом, поштујући при томе све уставне и правне норме оних земаља у којима они данас живе.

Одговарајући на питање честог погрешног свођења Срба у региону под дијаспору Вујадиновић је истичући да сви Срби који живе у региону, било у Хрватској, БиХ, Црној Гори, Македонији, Румунији, Мађарској или другим земљама окружења, свакако нису српска дијаспора, појаснио да су то људи који већ вековима живе на тим просторима и представљају аутохтони народ тих земаља али су се сплетом историјских околности нашли са друге стране границе.

"Тешко је говорити где је данас нашем народу у региону најтеже - да ли је то у Хрватској, Федерацији БиХ или, због последњих недавних дешавања, у Црној Гори, али оно што је важно јесте да ћемо од наших суседа тражити, поштујући њихове уставе и законе, да тај положај буде побољшан, у складу са европским стандардима и нормама", рекао је Вујадиновић уз напомену да је циљ да се сачува мир и добри односи са суседима.

Осврћући се на предстојеће локалне изборе у Мостару заказане за 20. децембар ове године, а којих тамо није било од 2008. године, Вујадиновић истиче да су они веома важни и да је то прилика да и Срби тамо добију своје аутентичне политичке представнике и у том смислу је потребно да се они у што већем броју одазову и приступе гласању.

"Србија је уложила огромне напоре за повратак српског идентитета у Мостар, и за то су највише залужни председник државе Александар Вучић и Влада Србије", рекао је Вујадиновић издвојивши ту суфинансирање поновне изградње последњим ратом порушеног Саборног храма СПЦ који није само центар верског окупљања већ и један од симбола града Мостара по коме је он био препознат, не само на целом подучју бивше Југославије, већ и у целој Европи.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи