Читај ми!

Србија и Словенија оснивају своје националне културне центре

Сарадња Србије и Словеније на културном плану ускоро ће бити обогаћена националним културним центрима оба народа. Иницијатива за отварање Српског културног центра у Љубљани, али и словеначког у Београду, наишла је на одличан пријем, а очекује се да је подрже председници Словеније и Србије.

Иницијатива о оснивању Српског културног центра и у склопу којег би се нашла библиотека са 20000 књига на српском језику, као и простори за организацију културних и образовних актовности добила је подршку од жупана Љубљане и Крања.

Градоначелници Љубљане и Крања подржали су предлог Српског културног центра и националног савета словеначке националне мањине у Србији да се за Дан српско словеначког пријатељства прогласи 12. јун.

"Ради се о сарадњи на културном плану између српске заједнице у Словенији и слевеначке заједнице у Србији. Имали смо част да нас је примио градоначелник Љубљане Зоран Јанковић који подржава овај наш пројекат. Исто тако, били смо у Крању, код градоначелника и добили подршку и на том месту", каже Саша Вербич, председник Националног савета словенске националне мањине у Србији.

"Надамо се да ће и осталих 11 градоначелника у Словенији потписати ту иницијативу и наравно, председник Србије и председник Словеније", каже Емилија Митровић Милош из градске скупштине у Љубљани.

12. јуна 1903. године су два композитора, Стеван Мокрањац и Даворин Јенко, заједно наступили у Народном позоришту у Београду. Сам Мокрањац је више пута рекао да је од свих Словена који су радили код нас и помагали нам у развитку наше културе, Даворин Јенко најомиљенији и најбољи.

"Мој последњи сусрет са Београдом био је у децембру прошле године, кад сам био на концерту Здравка Чолића и уживао сам са пријатељима у Београду и ван њега", каже Матјаж Раковец, градоначелник Општине Крањ.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи