Читај ми!

Софија Кнежевић: За све је крива Ела

Била је најмлађи студент који је са шеснаест година примљен на Универзитет за музику и драмске уметности у Грацу. Једна је од најлепших жена света по избору магазина Космополитен. Заљубљена је у џез од детињства, откако је чула нумеру Еле Фицџералд...

После студија у Аустрији, и живота у Грацу и Лондону, одлази у Њујорк који постаје "њен град". Добија посао професора на тамошњем музичком колеџу, наступа на америчкој џез сцени, између осталог и у чувеном Карнеги холу... Упознаје такође џез музичара, Елиота, са којим је данас у срећном браку...

У Београд је допутовала због концерта у Народном позоришту где је наступала заједно са супругом.

Софија је амбасадор Интернационалне фондације за децу и уметност. Као изузетно важан део каријере издваја музику и текст које је заједно са Елиотом, написала са фестивале Музеја модерне уметности у Њујорку и Музеја америчке уметности у Арканзасу.

Уврштена је у енциклопедију "Сербиан џез бре", а занимљиво је да се нашла у филму "Дух Балкана" поред Марине Абрамовић и Анђелине Џоли. Редитељ Херман Васке који деценијама снима најитригантније светске уметнике, желео је да прикаже ону другу, мање познату страну Балкана.

Лауреат је бројних награда и признања као што је Тесла награда за достигнућа у музици, Унеско Стипендија за младе таленте, а у 2013. години је изабрана за "Betty Carter Jazz Ahead" програм који препознаје изузетно талентоване уметнике и композиторе.

Софија живи и ради у Њујорку од 2011, а запослена је као професор певања у школи "Music School of New York City" од 2012. године. Софија Кнежевић је од прошле године амбасадор националне платформе "Србија ствара".

Како се заљубила у џез, колико јој је важно порекло и средина из које потиче и како "Сејдефу мајка буђаше" звучи у њеној интерпретацији погледајте у нашем видео прилогу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво