Читај ми!

Србија на вези, вечерас на РТС Свет, у 20.55

Са Србима у земљама региона будите и у суботу, 24. октобра, у 11.30 на РТС2.

Једанаеста конференција српских националних организација из земаља региона одржана је прошле недеље у Новом Саду. Матица српска била је место сусрета и договора представника Срба из окружења са званичницима државних институција Србије. Догађај су пратиле колеге из Радио телевизије Војводине.

Славонско село Горње Кусоње налази се у општини Воћин, у Хрватској. Деценијама уназад било је насељено већински српским становништвом. Међутим, данашња демографска слика бележи свега две породице, које је недавно посетила екипа ТВ продукције ЗВО Вуковар.

Срби у Северној Македонији највише су настањени око Куманова, и северно од Скопља. Овога пута вога пута, бележимо причу о животу Срба са крајњег југа земље, тачније из села Селемлија, које се налази на самој граници са Грчком. Када су тамо досељени, чиме се данас баве и како чувају идентитет, видећете у прилогу коју су заједно припремили колеге са портала Србтел и Мирослав Карлица.

Срби повратници у општину Сапна у Федералном делу Босне и Херцеговине очекују помоћ од локалних власти. Како кажу, повратак тапка у месту, имања су запуштена, а средстава за обнову немају. Тек мањи број српских породица се вратио и на својим огњиштима започео нови живот.

И на другом крају Федерације Босне и Херцеговине, Срби се труде да укажу на вишевековно битисање на тим просторима. У Чапљини је, после више од једног века обновљен рад Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", чији је основни циљ очување српске традиције, вере и културе, како је рекао и сам чапљински парох, сада и председник Просвјете, Марко Гојачић.

А у Републици Српској, у Костајници на Козари, недавно је откривен вредан документ који сведочи да је у том месту још 1880. године постојала школа.

Козара се налази на северозападу Републике Српске. Планина окружена рекама. Сама помисао указује на бескрајне природне лепоте, али место на коме се налази одредило је тешку и страдалну судбину Срба, посебно у Другом светском рату. Козара је заправо историја која се мора знати и памтити. Удружење Козарчана у Београду основано је пре четдрдесет и четири године, управо са тим задатком о чему за нашу емисију говори председник Управног одбора поменуте организације Раде Раденко Каралић. Са њим је разговарао Мирослав Карлица.

Недавно нас је напустио један изузетни Козарчанин, који је Козару и Крајину носио у срцу, а прославио песмом. Бора Дрљача. Сећамо се...

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Реализација Јасмина Јевтић

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво