Читај ми!

Једанаеста Конференција српских организација региона

Како би сачували свој индентитет, културу, писмо те српско јединство, Српске националне организације из земаља региона, окупиле су се на 11. Конференцији, у Матици српској у Новом Саду.

Подршка државних институција Србима у региону много значи а председник покрајинске Владе Игор Мировић поручује да је у плану увођење једне посебне Управе у организацији покрајинске владе која би се бавила само потребама Срба у земљама региона и која би заживела већ у јануару.

"Морамо истрајати на повезивању, на заједничким програмима и плановима, на јединству српског народа, на очувању наше баштине, на борби за наш језик, за наше писмо, за нашу самобитност, наш идентитет", каже Игор Мировић.

Павле Јакоја Брајовић, једини представник Срба у Комитету за мањине при Влади Албаније, поручује да су Срби у Албанији добро организовани, али да и даље чекају примену Закона о мањинама, како би остварили своја права. Каже да би већа финансијска помоћ матице Србије била драгоцена, а да сву захвалност материјалној потпори дугују Митрополији црногорско-приморској.

"Задњих 12 година смо имали професоре из Никшића који су 700 деце учили српски језик. Имамо најлепшу библиотеку ћирилице у Албанији, можда укључујући и Црну Гору", каже Брајовић.

Срби су као народ били потпуно изопштени из система државе Црне Горе, а након избора поручују да ће све бити другачије и у оквиру онога што им припада.

"Да имају свој статус и своја права у складу са процентом заступљености укупног становништва у Црној Гори што до сад није био сучај", каже Момчило Вуксановић.

Битку за равноправан статус, опстанак и учвршћивање српског народа на вековних огњиштима Срби у БиХ остварили су ентитетом који има 80 посто државности у Дејтону и ми ћемо истрајати као народ, поручује Душан Козић из Републике Српске.

"Тако да је та будућност и стабилна и сигурна и чврсто утемељена у омладини и деци која долазе и стасају", каже Душан Козић.

Председник Матице српске Драган Станић је рекао да сви морамо бити окупљени око идеје да унапредемо Србију и српски народ где год да живи.

"Увек ћемо бити на располагању свима онима који желе да заједно са другима градимо ону заједницу у којој ће показати да ми, Срби, јесмо народ респектабилне културе", каже Станић.

А Матица српска управо мисију очувања српског идентитета негује од давне, 1826.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара