Скадарлијски дух у Чикагу

Добар глас о Скадарлији далеко се чује. Тако се и у српској заједници у Чикагу организује Скадарлијско вече како би о њој сазнали и они који нису имали прилику да је посете, али и да би се ње сетили сви носталгичари.

Валцер се не виђа често у Чикагу, али могао се видети на Скадарлијској вечери захваљујући ансамблу Око соколово.

Организатори кажу да је циљ да се барем једну ноћ осети дух Скадарлије преко океана, посебно кроз староградску музику. Програм је одржан у сали Саборног храма у Чикагу.

„Веома смо задовољни вечерашњом посетом. Наш хор Српско певачко друштво Бранко Радичевић при Саборном храму у Чикагу постоји више од 100 година, певају сваке недеље, на већини празника, као и током васкршњег поста, а организују и друга дешавања, а једно од њих је и ово Скадарлијско вече где евоцирају успомене, музику и традицију која је везана за Скадарлију и српску музику, као и за вечеру", каже протојереј Дарко Станојевић, старешина Српског саборног храма у Чикагу.

Јелена Стојаковић је рођена у Јужноафричкој Републици, а већи део живота је провела у Чикагу. Како се она заљубила у Скадарлију?

„Кад сам била мала, и док смо живели у Јужноафричкој Републици, моји родитељи су слушали велике плоче које су стизале из Србије, староградске...Сећам се једне дивне која се звала Вече у Скадарлији, ту су били стихови Ђуре Јакшића и ове лепе староградске песме и као дете сам се у њих заљубила", каже Јелена Стојаковић.

Наступио је и овдашњи дечји хор, популарни Бранкићи. Међу храном која се могла наћи биле су и палачинке које су продаване и припремане са пуно ентузијазма.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво