Реплике Теслиних изума ускоро у Нијагари

„У току су преговори за отварање Теслиног техничког музеја у Северној Америци, који би требало да буде основан у сарадњи са Комисијом Нијагара паркова, независном државном организацијом која поседује све културне и туристичке објекте и споменике на Нијагариним водопадима, каже за РТС Немања Јевремовић, идејни творац и покретач овог пројекта.

Већ две деценије овај инжењер електротехнике посвећен је изградњи Теслиних експоната. Стрпљиво, педантно и инжењерски прецизно, уз несебичну помоћ колега из Србије и Канаде, настале су бројне реплике Теслиних изума.

Први круг преговора са Комисијом Нијагара паркова обављен је у фебруару и настављен 6. марта, обиласком Ранкин хидроцентрале, једине преостале која је изграђена по Теслиним нацртима, а налази се на канадској страни Нијагариних водопада. Тај простор од 850 квадрата, непроцењиве вредности, требало би да постане део туристичке атракције до краја 2021. године.

Поред музеја, посетиоцима ће на располагању бити и други садржаји. Али, о детаљима ће моћи да се размишља у мају месецу, када би Комисија требало да одлучи хоће ли Музеј у Ранкин хидроцентрали учинити делом тамошњег туристичког комплекса.

„То би био грандиозан пројекат и споменик Тесли баш тамо где је он направио техничку револуцију која је развила Америку и Канаду и осветлила цео свет", каже Јевремовић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво