Представљена књига о Србима у Берлину

У Берлину су одржане две промоције недавно објављене књиге „Срби у Берлину". Једна је била у просторијама Српско-немачке заједнице „Младост", а друга у свечаној сали Српске православне цркве Свети Сава. Аутори књиге су Ђурo Плавшић и Марко Лопушина.

„Овде је живела и радила Милева Ајнштајн са супругом Албертом Ајнштајном, овде им се родило прво дете. Овде је велики Милош Црњански који је писао некада о сеобама, био дипломата, касније је био наш нобеловац Иво Андрић. Имамо Исидору Секулић која је такође живела у Берлину, затим Вука Крњевића који је писао романе о свом животу у Берлину", подсетио нас је Марко Лопушина на наше великане.

Колико је Ваш утисак обогаћен после ове две презентације и овог садашњег боравка у Берлину?

„Сасвим је нешто друго кад сретнете живе људе, а сасвим друго кад гледате те људе у другим књигама, енциклопедијама, у библиотекама, на интернету, у казивању њихових рођака, њих лично и то је, наравно, обогаћено тиме што на лицу места видите љубав, емоцију која излази према свом завичају, матици Србији, према рођацима и пријатељима, као и према свом животу, јер неко је, као г. Ђура (Плавшић) дошао да ради 4 године да заради новац и врати се у завичај, а остао је 40 година.

„То су истраживања од 1900. године до 2020. године. Што је најбитније, ми имамо три јубилеја: наше црквене општине, јубилеј потписивања споразума са Немачком 1968. и долазак наших радника овде и јубилеј наше заједнице, нашег друштва, Српско-немачке заједнице „Младост", које је 1970. године регистровано и ова књига излази поводом тог јубилеја, да опишемо нашу заједницу, наше људе и све који су долазили, пролазили и остали у Берлину", каже Ђуро Плавшић.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи