Ђуро Ћетковић нови председник Савеза Срба Француске

У Паризу је одржана ванредна седница Савеза Срба Француске. То је кровна организација свих клубова и појединаца на територији Француске, која се залаже за очување вредности српске културе и традиције. Изабрано је ново руководство на челу са Ђуром Ћетковићем.

У Културном центру у Паризу, уз присуство представника дипломатско-конзуларних тела Србије и француских пријатеља, одржана је ванредна, изборна седница Савеза Срба Француске.

Седница је започела извештајем досадашњег председника Ромеа Милошевића, а настављена статутарним изменама. Међу осталима су продужење мандата с две на три године, као и обавеза да чланови председништва не смеју бити осуђивани.

Председништво чини 14 чланова, млађи су него раније, а новост је што у председништву постоји француски члан који најављује сасвим другачији однос са институцијама у Француској и Србији

„Не разумем зашто у Министарству културе, просвете у Србији нема један човек који је специјализован за детектирање у Француској, Немачкој, Америци младих који имају потенцијала", каже Алекси Труд, председник Одбора за историју Савеза Срба Француске.

За председника Савеза Срба Француске једногласно је изабран Ђуро Ћетковић., економиста, родом из Београда, члан Црквеног одбора Епархије Светог Саве у Паризу. Као приоритете он је истакао потребу за подмлађивањем чланства, активно учешће у политичком и јавном животу две земље, те борбу за очување идентитета.

„Ми смо организација која се бори за интеграцију Срба у француско друштво, а и потписали смо документ за права човека која се заснива на демократским принципима француске државе, и увек ћемо помоћи Србима да се интегришу у француско друштво. Али, ми смо тотално против асимилације, и боримо се против ње тако што чувамо наш језик, нашу ћирилицу, нашу културу и Цркву", каже Ђуро Ћетковић, председник Савеза Срба Француске.

Као једна од водећих земаља из Европске Уније и светска културна престоница, са преко 400 000 Срба, и изузетном потпором у историји два народа, Француска и Париз су средина у којој се Србија може представити на најбољи начин. Одговорност Савеза Срба Француске је тим већа.

број коментара 0 Пошаљи коментар