Наивна уметност Србије

Музеји широм света поседују врхунска дела наших сликара наиваца, а нека од њих имали смо прилику недавно да видимо и у Дому Народне скупштине Србије. Слике говоре више од речи...

На изложби Наивна уметност Србије било је изложено 41 дело, 21-ог уметника наивца.

Приказана су дела наивних сликара који су излагали на самосталним и групним изложбама у нашој земљи и на најпрестижнијим међународним изложбама, а њихова дела уврштена су у сам врх светског наивног сликарства.

Сваки светски музеј који негује овај правац сликарског изражавања може да се похвали да поседује и дела наших уметника чије радове имате прилику да видите.

Између осталих, изложена су дела Јана Бачура, Зузане Халупове, Јана Глозика, Драгана Глигоријевића, Милована Лазаревића, Владимира Кепића, Драгана Михаиловића и других.

Задовољство је гледати умеће ових врсних стваралаца који су обични људи, наши суграђани чији је свакодневни посао на њиви, у воћњаку, неком предузећу или фабрици, а који сваки слободан тренутак користе за преношење својих виђења окружења у којем живе на платна и магичним потезима четкице претварају их у уметничка дела.

А овај имагинарни свет наших наиваца који можете очима сагледати долази из њихове душе.

број коментара 0 Пошаљи коментар