Правилна исхрана, бољи резултати

Наши највећи стручњаци у области Спортске медицине припремили су три књиге, "Спортски кувар", "Пробиотици у спорту" и "Интолеранција на храну у спорту", које су веома интересантне не само за спортисте, већ и за све оне који воде рачуна о својој исхрани.

Готово да нема човека који се бар понекада не запита да ли је његов начин исхране исправан, а не ретко жели и да га промени. Три занимљиве књиге синхроно приређене захваљујући Центру за спортску исхрану и суплементацију, Удружењу за медицину спорта Србије и Антидопинг агенције Републике Србије, изванредно су штиво и за оне који се спортом не баве. За садржај је заслужан тим наших спортских медицинских стручњака, а идејни творац је др Ненад Дикић.

„Спортски кувар је настао из потребе. Од нас су неки спортисти тражили информације, јер није лако кад неком кажеш да треба да једе 50 посто уљних хидрата. То је доста тешко израчунати, па смо ми покушали да им објаснимо из више углова. Већина наших спортиста живе сами, без родитеља, препуштени су брзој кухињи, што није добро, а ми смо покушали да им објаснимо да није ни тешко да се сами орјентишу", каже др Дикић, Удружење за медицину спорта Србије.

„Она нам даје основне информације о мастима, угљеним хидратима, протеинима, витаминима, и то треба да знамо сви. Део који је баш за спортисте, то су препоруке везане за такмичења. У свим другим ситуацијама, нема разлога да неко не прочита ту књигу и да искористи неке добре савете, понудили смо наше рецепте, где пише колико има калорија, какав је састав, и та јела се праве лако, не захтевају пуно времена а то свако од нас жели", каже др Марија Анђелковић, директор центра за спортску исхрану и суплементацију.

Листајући три књиге убрзо откривамо чиме се руководе спортисти у здравој исхрани, колико пробиотици дају допринос здравом функционисању организма, али и како се може препознати интолеранција на одређену храну.

„Са књигом Интолеранција на храну у спорту, желели смо да им приближимо тему о којој доста причају, а која је важна. Њу је лансирао Новак Ђоковић. То је питање глутена и да ли ће стварно бити успешнији у спорту уколико се тако хране, па смо им указали да до тога мора да се дође тестирањем, а тек онда настаје проблем, јер свако ко утврди да је интолерантан на одређену храну, мора то и да поштује", каже др Дикић.

„Проблеми могу бити системски, јер понекад имају симптоме одређених болести, до тога да имате анемију као синдром, а може да буде узрокован интолеранцијом. Иако то садашња медицина још не препознаје у том облику, некада симптоми могу бити буквално симтоми неке болести и нарушава квалитет живота и да он нема представу о томе да неку храну не подноси добро", истиче др Анђелковић.

Књига Пробиотици у спорту, према речима Дикића, показује да узимањем пробиотика 3 месеца у току зимског периода утиче на имунитет спортиста, знатно им се смањују респираторне инфекције, боље се осећају и постижу боље резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво