Африка и Србија на вези

"Африка и Србија на вези" назив је серијала о Србима који живе у Јужноафричкој републици. Серијал од три емисије биће премијерно емитован на Сателитском програму РТС -а првог, другог i трећег јануара u 22 сата. Аутор и уредник је Јелена Поповић Ђорђевић, сниматељ Димитрије Хаџи Николић.

Три получасовне документарне емисије серијала Африка и Србија на вези, донеће најлепше приче о нашим људима који су Афрички континент одабрали за свој дом. Серијал од три емисије биће емитован на Сателитском програму РТС 1., 2. i 3. јануара u 22 сата. Репризе 2, 3 и 4. јануара у 14:00 сати.РТС САТ можете гледати и путем лајв стриминга на www.rts.rs/uzivo

У првој емисији која је на програму 1. јануара на Сателитском програму РТС гледаоци ће моћи да се упознају са српском заједницом која живи у Јужној Африци.

Јужни регион афричког континента Срби насељавају од краја 18. века. Миграциони таласи 80. и 90. година, Јужноафричкој Републици "доносе" високо образоване Србе и сада око 20 000 Срба на другом по величини континенту на свету, чини интелектуалну дијаспору, о којој ће Србија први пут чути управо у тродневном серијалу Африка и Србија на вези.

Од око 20 000 Срба, 10 000 живи у Јоханесбургу, после Лагоса, највећем граду Субсахарске Африке. У Јоханесбургу, граду који још називају Џози, Џобург или Еголи што значи Златни град, који је пречника 120 км, деценијама се успешно развија српска комуна.

Школа Св. Сава ради већ 10 година, смештени су на црквено школском имању где се налази и црква Св.Тома, иначе једини српски храм на тлу афричког континента.

СКУД Африка је прво српско културно - уметничко друштво на овим просторима, те је екипи емисије Србија на вези било велико задовољство да овог лета буду почасни гости на другом годишњем концерту.

Повод за одлазак екипе Програма за дијаспору била је финализација пројекта за сврставање српског језика у званични образовни систем Јужне Африке.

О Србима у Јоханесбургу и српској заједници у Боцвани, о њиховим позицијама које остварују на основу високог образовања које су понели из Србије, о светским људима са српским презименима и о младима у овом делу света, гледајте у специјалним емисијама из серијала "Африка и Србија на вези".

Прву емисију серијала под називом Африка и Србија на вези можете погледати 1. јануара 2013. на Сателитском програму РТС у 22.00 сати.

Друга емисија серијала - Портрети, биће емитована 2. јануара у 22.00 сати, такође на Сателитском програму РТС.

Трећу емисију погледајте 3. јануара у 22.00 сати на Сателитском програму РТС. Назив емисије је Да се упознамо и препознамо.

Аутор и уредник емисије је Јелена Ђорђевић Поповић, а слику потписује Димитрије Хаџи Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара