Читај ми!

Светом Сави са поштовањем

Дан Светог Саве организован је и ове године међу српском заједницом која живи на југу Француске.

Отац Горан и Српска православна парохија у Витролу, Епархија западноевропска, окупили су Србе на литургијско сабрање, културно-уметнички програм и братски ручак у Витролу, поред Марсеја, у недељу, 5. фебруара. Било је то одлично место да се наши Срби подсете и боље упознају са песмама и традицијом своје земље.

Посебну радост Србима који живе и раде у том делу Француске употпунио је долазак Његовог Преосвештенства, епископа западноевропског, господина Јустина.

Након литургије и сечења славског колача, припремљен је светосавски програм у коме су учествовали клинци и клинцезе из допунске школе на српском језику коју похађају у Витролу, поред Марсеја. Програм је осмислила учитељица Тамара Драгић.

У наставку програма, уследио је сјајан фолклорни наступ КУД-а "Будућност" из Добановаца. Игре из околине Гњилана, потом Шопске игре, Влашке, игре из околине Пирота, Ниша, Врањанског поља дирнуле су наш народ на југу Француске, који живи далеко од матице, а чије срце бије за Србију. Нарочито су се обрадовали малишани, којима српство од малена улази у крв. Дотерани, са шналицама и цветићима у коси, белим кошуљама, лептир машнама, дисали су пуним плућима "по српски" наши најмлађи.

Сви који су били тамо, показали су да су сачували традицију и поштовање према ономе што нам је у аманет оставио Свети Сава: мир, љубав, знање, добра дела, доброту, даривање.

Да Српска православна црква не заборавља заслужне који активно учествују у раду парохије и доприносе организацији, показали су тиме што су отац Горан и владика Јустин уручили захвалнице највреднијима.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи