Читај ми!

Др Куглер и проф. др Волфганг Рорбах о успешној интеграцији и аустријско-српским односима

У недељу, 22. јануара, у Инзбруку је, у организацији Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ), одржано предавање универзитетског професора др Волфганга Рорбаха на тему "Интеграција у огледалу културног наслеђа", у просторијама КУД-а "Ђурђевдан".

Предавању које је одржано на немачком језику претходио је састанак између дела представника српске заједнице у Тиролу, међу којима је било представника СПОЈИ, Заједнице Срба Тирол, цркве, удружења, угоститеља, предузетника, студената и спортиста, и народне посланице у аустријском парламенту, др Гудрун Куглер, која је уједно и председавајућа парламентарног билатералног пријатељског одбора Аустрије и Србије.

Др Куглер је 21. и 22. јануара боравила у Инзбруку где је првог дана заједно са представницима СПОЈИ посетила гроб, родну кућу и спомен-плочу Диане Будисављевић, Српску православну цркву (СПЦ) у Инзбруку, а следећег дана је присуствовала и Светој литургији у СПЦ у Куфштајну, где је обишла и радове храма који се гради од темеља. Др Куглер је пажљиво саслушала све теме, предлоге и примедбе које су представници српске заједнице изнели, те је обећала да ће помоћи где може.

У наставку састанка одржано је предавање на немачком језику, које је водио мр Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ и члан Управног одбора, а на којем су били гости, аустријског, српског и турског порекла, док су од почасних гостију били: отац Александар Столић, парох Српске православне црквене општине (СПЦО) Инзбрук, отац Михаил Гавриловић, парох СПЦО Куфтштајн, Даниел Шмид, члан Савезног савета и скупштине Аустрије (СПОе), Зелиха Арслан, посланица у Скупштини савезне државе Тирол и портпарол Жена зелених у Тиролу, др Андреас Мајслингер, оснивач Аустријске службе сећања у иностранству, Рајнхолд Хап, председник добротворне организације „Рајни Хап и пријатељи" и председавајући Социјалдемократске странке за инзбрушку градску четврт Олимпијско село, Мартин Буркхарт, члан радничког савета Аустријске железнице у Тиролу.

Најпре је присутне поздравио Филип Влајић, председник и један од оснивача СПОЈИ, и захвалио свима који су присуствовали овом догађају.

Др Гудрун Куглер је говорила о успешној интеграцији, као и о томе да аустријски грађани српског порекла односно српски народ у Аустрији не сме дозволити да нека мала група негативаца квари углед већине, која важи за интегрисану, вредну и паметну, закључивши да сви треба да тежимо томе да будемо добри људи и сви заједно наше друштво чинимо бољим.

Проф. др Волфганг Рорбах, потпредседник Аустријско-српског друштва из Беча, носилац бројних одликовања Републике Аустрије, као и почасни члан СПОЈИ, говорио је о интеграцији и културном наслеђу српског народа у Аустрији, осврнувши се на историју српског народа у Аустрији, на аустријско-српске односе кроз векове, као и на велики допринос српског народа аустријском друштву још од 17. века па до данашњих дана. Такође је наводио личне примере из свог живота који јасно описују потешкоће и предрасуде са којима је он, као син Аустријанца и Српкиње, а унук аустроугарског официра који се после Првог светског рата преселио у Србију, морао да се бори као млад човек у послератном периоду, али и бројне позитивне примере и са једне и друге стране.

У име Аустрисјко-српског друштва проф. Рорбах је доделио дипломе за примерну друштвено-политичку, социјалну и економску интеграцију у Аустрији: мр Милану Нешићу, економисти из Инзбрука, дугогодишњем члану Управног одбора СПОЈИ и једном од реформатора Заједнице Срба Тирол, мр Гордани Надлер, етнологу из Инзбрука, дугогодишњој чланици Црквеног одбора инзбрушког, која се годинама бави истраживањем о српској заједници у Тиролу, чланица у Тиролском комитету за хришћанско-јеврејску сарадњу, Зорану Цвијановићу, угоститељу из Вергла, који је 16 година у Куфштајну држао традиционалну тиролску гостионицу „Зоки Нојвирт", омиљеној међу Аустријанцима тог краја Тирола, који су га прихватили као свог од самог почетка, Мирјани Станковић, из Инзбрука, која већ 9 година води КУД „Ђурђевдан", преко 25 година се бави фолклором и више од 1000 деце научила бројним колима из разних српских крајева, 30 година референт за културу у Заједници српских клубова у Тиролу и касније у Заједници Срба Тирол. Дуго година је била једина председница једног КУД-а у Аустрији.

На крају вечери, Филип Влајић је уручио Плакету госпођи Вери Меркел, коју је Управни одбор СПОЈИ у мају 2021. именовао почасном чланицом. Вера Меркел је музиколог и слависта, дугогодишњи активиста на пољу културе сећања (посебно о Диани Будисављевић), сарадник је пројекта „Срби у Бечу" на Универзитету у Бечу.

Добитници признања су добили и књиге проф. Рорбаха „Настанак и развој научне славистике Беча" и „Проф. др Волфганг Рорбах - Првих 75 година", као и најновија издања часописа „Споји!" која су недавно изашла. Уједно је најављено да се тренутно припрема друго издање књиге проф. Рорбаха „На трагу Срба у Аустрији".

Ово вече је имало и хуманитарни карактер, јер је скупљено 160 евра донација за угрожене породице на Балкану и болесну децу у Тиролу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво