Читај ми!

Ала ћу се наиграти, а сутра ћу боловати

КУД "Коло Баден" одржао је фолклорно дружење под слоганом "Ала ћу се наиграти, а сутра ћу боловати". У препуној сали у Гебенсдорфу, љубитељи фолклора су имали прилике да уживају у игри седам фолклорних ансамбала. Речи похвале за рад, трајање и очување културне баштине на крају програма упутио је и сам конзул Републике Србије Михајло Шаулић.

КУД Коло Баден траје скоро пола века у Швајцарској. Многе генерације су бележиле годинама нашу традицију на најлепши начин, игром и песмом у далеком свету.

Честим фолклорним сусретима неговали су пријатељства и са другим фолклорним ансамблима, показујући нараштајима колико је важно заједничким снагама сачувати културно наслеђе. Да је то тако, потврдили су и ове године на дружењу чији мото је јасно позивао на игру без граница.

У суботу, 19. новембра у Гебенсторфу сала је била претесна да прими све љубитеље фолклора. Вече фолклора "Ала ћу се наиграти, а сутра ћу боловати" у организацији КУД Коло Баден је окупило многе ансамбле из Швајцарске: КУД Завичај, Винтертур, КУД Никола Тесла, Луцерн, КУД Кикац, Базел, КУД Коло, Ноихаусен, КУД Ђура Јакшић, Ждрело, СКУД Вук Стефановић Караџић, Шененверт, као и домаћини КУД Коло Баден.

Разиграни фолклораши провели су публику кроз прелепе крајеве наше Србије. Низале су се песме и игре, од најмлађих до учесника првог ансамбла.

Међу гостима је био и генерални конзул Републике Србије Швајцарској, господин Михајло Шаулић који није крио своје одушевљење.

"Дирнут сам лепотом игре и пожртвовањем свих ових дивних људи који деценијама чувају наш идентитет у далеком свету, али и граде мостове пријатељстава наших сународника са земљом домаћина. Ово вече, разиграно шаренилом и лепотом игре и песме, била је слика наше земље у пуном свом сјају. Поносни смо на оваква дешавања, овакве људе и нашу децу која неће заборавити своју културу док је оваквих окупљања. Хвала КУД-у Коло Баден", рекао је Шаулић.

Кроз програм, публику су водиле на српском и немачком језику Виолета Павловић и Зорица Станковић, чланице КУД-а Коло Баден.

Главни организатори манифестације су били Славиша Сердар, потпредседник друштва, Милан Станковић, члан првог ансамбла и Дејан Инђић, уметнички руководилац првог ансамбла КУД Коло Баден.

"Дугујемо велику захвалност родитељима и члановима који су увек ту да пруже максималну подршку. Поносан сам на КУД Коло Баден. Хвала свима који су били и до неког наредног сусрета - живели!", рекао је Инђић.

После културног дела програма, учеснике и публику забављао је Бомбастик бенд.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво