Читај ми!

Беч: Изложба посвећена Растку Петровићу

Катедра за јужнословенску књижевност и културу Универзитета у Бечу и Друштво за југоисточну Европу организатори су изложбе "Немогућна прекорачења: стогодишњица Откровења Растка Петровића (1922-2022)" заказане за 7. децембар.

У Галерији Института за славистику Универзитета у Бечу - Pawlatsche, 7. децембра у 17 сати госте ће поздравити Тијана Копривица, а у 18.30 планирано је пратеће свечано гостујуће предавање др Мине М. Ђурић (Универзитет у Београду), саопштавају организатори.

У децембру 2022. године навршава се тачно сто година од изласка из штампе Откровења, прве и једине песничке књиге Растка Петровића (Београд, 1898 - Вашингтон, 1949), српског песника, приповедача, романсијера, путописца, есејисте, сликара и дипломате. Како због изазовног песничког језика и комплексне поетичке структуре, тако и због своје интермедијалне природе, ова књига представља једну од најинтересантнијих и најзагонетнијих појава српске књижевне авангарде.

Објединивши у књизи стихове, прозу, сопствене дрворезе, као и дрворезе проминентних ликовних уметника Мила Милуновића (1897-1967) и Александра Дерока (1894-1988), Растко Петровић Откровењем тежи да преиспита институционализоване обрасце и утврђене норме, те да у духу авангарде проблематизује традиционалне и актуелне теме и мотиве помоћу инвентивних поетских и визуалних решења.

Организатори посебну захвалност упућују Српској академији наука и уметности САНУ на дозволи да се штампа и прикаже оригинално издање Откровења из 1922. године из легата Марка Ристића.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи