Читај ми!

Концерт ансамбла "Станислав Бинички" у Франкфурту на Мајни поводом Дана примирја

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту a у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије, одржан је свечани концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије "Станислав Бинички", под насловом "150 година од рођења Станислава Биничког – концерт у његову част".

У свечаној сали Црквене општине Српске православне цркве у Франкфурту на Мајни приређен је спектакуларни целовечерњи концерт најстаријег војног оркестра у Републици Србији, у чијим звуцима је уживала како српска тако и немачка публика.

Свечаности су, поред истакнутих припадника српске дијаспоре из регије Рајна-Мајна, присуствовали представници покрајине Хесен и града Франкфурта. Публика је овацијама поздравила чланове Уметничког ансамбла након извођења нумера „Марш на Дрину", „Ово је Србија" и „Ој Србијо, мила мати".

Генерални конзул Бранко Радовановић је у свом поздравном говору подсетио на жртву коју су српска војска и народ поднели у Првом светском рату за мир и слободу, указавши да нам је данас у Европи више него икада потребан мир:

„Вечерашњим концертом желимо из Франкфурта на Мајни, града у којем живе припадници преко 200 нација из целога света, да пошаљемо поруку мира уз традиционалне српске мелодије класичне и народне музике", рекао је конзул Радовановић.

У петак 11. новембра у 11 часова, одржан је парастос на српско-руском војничком гробљу на Централном градском гробљу у Франкфурту, код Спомен-крста који је подигнут 2018. године. Након парастоса, генерални конзул Бранко Радовановић и изасланик одбране Републике Србије у Савезној Републици Немачкој, пуковник Ненад Милојевић, уз звуке трубе и песму „Тамо далеко", положили су венце заједно са генералним конзулом Руске Федерације у Франкфурту, Иваном Котулевим.

Церемонији су присуствовали чланови Уметничког ансамбла „Станислав Бинички", као и више десетина припадника српске дијаспоре из Франкфурта и околине.

У суботу, 12. новембра Ансамбл је одушевио и публику Српског културног центра у Офенбаху, наступом који је уприличен управо поводом 45. годишњице од оснивања тог центра. Према речима начелника Уметничког ансамбла „Станислав Бинички" потпуковника Николе Живковића, гостовање у Франкфурту је било прилика да се тамошњој публици прикаже део културне баштине Републике Србије и Станислава Биничког, који је велико име у српској и интернационалној музици.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи