Читај ми!

Фестивал српског плеса, хране и гостопримства у Бостону

Српска православна црква Св. Саве је организовала фестивал СрбФест 2022 у Кембриџу у срцу Бостона у држави Масечутис у САД-у. Од 2007. године фестивал се организује као подршка црквеним активностима. У име Српског народног савеза (СНС) су присуствовали Александра Славковић, Данијела Бараћ и Милош Растовић.

Локална српско-америчка заједница је неуморно радила на припреми овог догађаја. Сви присутни гости су могли да осете невероватну енергију и ентузијазам људи који желе да помогну својој цркви и промовишу своју традицију и наслеђе. Међу волонтерима је било пуно младих и високообразованих америчких Срба који су радили током фестивала.

Представници СНС-а су поставили свој сто са маркетиншком и финансијском понудом. Отац Александар Влајковић из Српске православне цркве Св. Саве обезбедио нам је одлично место испред цркве уз сву неопходну подршку. Ова врста подршке је значајно помогла нашем раду током фестивала. Заинтересовани чланови локалне заједнице су долазили и сазнали више о активностима СНС-а, финансијским производима и културном програму. Били смо поносни што смо уписали нове чланове на фестивалу и проширили своју делатност у овом граду.

Отац Александар је отворио фестивал и пожелео топлу добродошлицу гостима. Са дугом традицијом манифестације и културним програмом присутне је упознао водитељ програма Кристофер Техлириан. Публика је могла да ужива у узбудљивим наступима српског фолклорног ансамбла Грачаница и омладинског ансамбла цркве Св. Саве из Бостона, Тамбурице и плесача цркве Св. Стефана из Лакаване у држави Њујорку, Дечијем хору из државе Мејн и мини концерту Немање и Јоване Живановић. Гости су заиграли српско коло уз одличан звук оркестра Победа из Питсбурга у држави Пенсилванији. Уживали су у сваком тренутку музике и плеса.

Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза, обратио се присутнима о мисији, чланству и културним и спортским активностима Српског народног савеза: „Српски народни савез (1901) је најстарије српско-америчко добротворно друштво у САД-у које својим члановима пружа животно осигурање и штедњу. СНС својом делатношћу помаже своје чланове, ученике и студенте, кроз програм стипендирања; српске православне цркве; дечије црквене кампове; спортске, културне и друштвене манифестације које имају за циљ да чувају и негују српску етничку културну баштину. Од 1906. године, „Американски Србобран," новине СНС-а, су најстарије српске новине које излазе у континуитету на северноамеричком континенту.

Растовић је позвао госте да се придруже и учествују на спортским и културним манифестацијама Српског народног савеза.

У цркви је одржано видео представљање о Србији и обилазак цркве са оцем Александром. Током обиласка отац Александар је упознао госте са историјом ове цркве и српском православљу.

Гости су могли да купе сувенире и једу традиционалну српску храну попут ћевапа, сарме, салате, кромпира и других српских специјалитета укључујући укусне торте и колаче. Многа деца су уживала играјући се на ваздушним тобоганима, учећи разне занате и другим активностима. Ни у једној српско-америчкој заједници у САД-у нисам видео толико деце у току једног догађаја као што сам видео у Бостону. Ова чињеница ми је улила наду у светлу будућност српско-америчке заједнице.

Као дугогодишњи члан СНС-а, отац Александар је својим парохијанима током недељног богослужења представио рад Српског народног савеза. Након литургије, фестивал је настављен са традиционалном српском храном, музиком и фолклорним играма. Многи гости стекли су нова пријатељства као и представници СНС-а.

Црква Светог Саве је купљена и обновљена са православним базиликама 2005. године. Од тада је црква Св. Саве постала центар српско-америчке заједнице у овом крају државе Масечутис чувајући српско православно наслеђе кроз образовне и културне програме.

Током боравка у Бостону имали смо прилику да посетимо стари део града као и обалу на Атланском океану на којој лежи овај град. Први досељеници у овом крају Америке су били пуританци и ходочасници који су пристигли током 1630-тих година. Овај део Америке су назвали Нова Енглеска како би привукли нове досељенике. Тих година је основана Бостонска латинска школа коју су похађали оснивачи Америке: Бенџамин Френклин, Семјуел Адамс и Џон Хенкок. Један од најпознатијих америчких универзитета Харвард је основан у том периоду.

Данас је Бостон један од највећих универзитетских центара у Америци са великим бројем универзитета и института. Током деветнаестог века досељеници су долазили највише из источне Европе, Ирске, Италије, Кине и других крајева света.

Већи део старог града је смештен у центру у којем старе грађевине као симболи Бостона и настанка Америке делују усамљено међу многобројним пословним небодерима. Једна од традиционалних грађевина је Стара државна кућа (Old State House) која је изграђена 1713. године. Испред ове зграде се догодио тзв. „крвави масакр" марта 1770. године када су британски војници убили пет људи и многе ранили. 18. јула 1776. године грађани Бостона су се опет окупили испред ове зграде када је прочитана Декларација независности. Данас ова зграда представља музеј у којем је приказана историја Бостона и Америке. Са леве и десне стране балкона на предњој страни зграде се налазе статуе лава и једнороге митске животиње као краљевски симболи Велике Британије.

Многи споменици истакнутих историјских личности су изложени око Фењуел зграде. Ова зграда је изгорела 1761. и поново подигнута две године касније. У њој су се одржавали патриотски састанци људи који су се борили за слободу и независност Америке током и након америчке револуције. Због тога је ова зграде названа „колевка слободе." Испред Фењуел зграде је споменик Семјуелу Адамсу (1722 - 1803) који је био један од главних организатора америчке револуције и потписника Декларације независности; легендарном тренеру Бостон Селтикса Риду Аурбаху (1950 - 1966) које је освојио девет титула у професионалној кошаркашкој лиги Америке (Ен-Би-Еј) и знамења других личности.

Шетајућу од Старе државне куће и Фењуел зграде ка обали наићи ћете на мноштво малих продавница. Цео крај је данас претворен у стециште за туристе из целог света у којима могу пронаћи сувенире, разнолику укусну храну и друге ђаконије и производе модне индустрије. На обали Атланског океана можете да удахнете свеж мирис океана, осетите ударе хладнијег ветра и да уживате у друштву галебова који вас непрекидно облећу.

У Бостонској луци је укотљен најстарији брод америчке морнарице како би туристима био приступачан за разгледање. Први пут је испловио 1797. године и још увек плови океаном. Брод је кориштен да заштити америчке трговачке бродове током тзв. квази рата са Французима, од пирата као и током рата 1812. године против Британске империје. Иако је направљен од дрвета, он је добио назив „Стари гвоздени бок" како би показао снагу и независност нове америчке државе. Данас се брод користи за јавне догађаје, церемоније, образовање младих и за представљање историје америчке морнарице.

Надамо се да ће Бостон упркос многим изазовима успети сачувати свој традиционални дух и наслеђе првих досељеника који су донели на овај континент као и јединство и наслеђе српско-америчке заједнице.

Било је право задовољство бити део фестивала и ојачати везе са овом српско-америчком заједницом. Ова веза може значајно да утиче на напоре СНС-а да постане кровна организација са свим српско-америчким заједницама у САД-у.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара